Kirke

Kirkelig medlemsras etter penge-avsløringer

Mer enn fire ganger så mange som normalt forlot Svenska kyrkan etter at høye reiseregninger kom på bordet. Nå skal kirken måle sitt eget omdømme.

– Vi ser med stort alvor på utmeldingene. Selv om det bare var et 40-tall av Svenska kyrkans om lag 1.400 menigheter som fikk oppmerksomhet i media, og selv om vi ser at rapporteringen i visse tilfeller var meget hardt vinklet, har granskningen pekt på feil som vi jobber med å rydde opp i, sier Gunnar Sjöberg til Kyrkans Tidning.

Han er kommunikasjonssjef ved Kyrkokansliet i Uppsala, som er felles sekretariat for erkebiskopen og det som tilsvarer Kirkerådet i Norge.

LES OGSÅ: Rekordutmelding i Den norske kirke i fjor

LES OGSÅ: Mens Human-etisk forbund satte rekord både i inn- og utmelding

Dyre reiser på kirkens regning

I månedsskiftet mai/juni rullet svenske medier opp det som mange oppfattet som en pengeskandale i Svenska kyrkan, både hjemme i Sverige og i Svenska kyrkan i utlandet (SKUT, ligner på norske Sjømannskirken).

Aftonbladet avdekket at den øverste lederen i SKUT alene skal ha kostet utenlandskirken 1,5 millioner kroner i reiser og representasjon de siste fem årene. Avisen kunne også fortelle at biskopen som har tilsyn med SKUT har foretatt en rekke dyre reiser på kirkens regning.

LES OGSÅ: Meldte seg ut av kirken i protest – var aldri medlem

Gikk på fotballkamp for å lære

Samtidig gransket Sveriges Radio reisevirksomheten til de fleste menigheter i Svenska kyrkan. Mens mange ansatte i reiser ikke det hele tatt, reises det for millioner i andre menigheter. Hensikten med «konferansereiser», «personalreiser» og «studiereiser» er blant annet «å bygge relasjoner».

For eksempel betalte én ­menighet over 1.000 kroner billetten for en Premier ­League-kamp for å studere likheten mellom en gudstjeneste og en fotballkamp. I Botkyrka, en av de fattigste menighetene i Sverige, reiste ti kirkepolitikere og 80 tjenestemenn til Istanbul på konferansereise i 2010. Pris: 997.000 kroner.

– Jeg kjenner jeg både blir opprørt over at det synes å eksistere et bevisstløst forhold til kirkens omdømme, samtidig som jeg kjenner en ydmykhet for det faktum at systemet vårt ikke er perfekt. Det er en svak trøst at det perfekte ikke finnes noe sted, uttalte erkebiskop Antje Jackelén til Sveriges Radio da pengebruken ble avslørt.

LES OGSÅ: Den svenska kyrkan krever opprydding i medlemmer på tvers av nordiske grenser

Skal granske seg selv

Nå viser tall fra juni at 13.300 personer meldte seg ut av Svenska kyrkan i måneden etter at saken sprakk i mediene. I en vanlig måned forlater 3.000 personer kirken.

– Om alle utmeldingene skyldes avsløringene, er vanskelig å si. Men så mange som dette pleier vi ikke å ha, sier sokneprest Ann-Gerd Jansson i Store Tuna og Torsång menighet, som mistet 65 medlemmer i juni.

Kommunikasjonssjef Gunnar Sjöberg ved Kyrkokansliet opplyser at Svenska kyrkan nå gjør en omdømmeundersøkelse som del av kirkens egen granskning av pengebruken.

– Vi kommer til å analysere dette materialet sammen med statistikken over utmeldinger, for å kunne få et helhetsbilde. Vi har mye å lære av dette, sier han til Kyrkans Tidning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vanskelig å begripe

Det er imidlertid ikke alle i Svenska kyrkan som har forståelse for medlemsraset.

– Jeg synes det er vanskelig å begripe at folk ikke kan forstå at vi har en positiv personalpolitikk, sier Hans Andersson, leder i menighetsrådet i Köping.

Ifølge Sveriges Radio har denne menigheten brukt 1,2 millioner svenske kroner på utenlandsreiser i løpet av fem år. Andersson opplyser at det likevel ikke vil bli gjennomført utenlandsreiser i menighetens regi i år, men at de ansatte vil få reise på kurs og konferanser i Sverige.

– Og det blir like dyrt, påpeker han.

Svenska kyrkan ble skilt fra staten i år 2000. Virksomheten finansieres i hovedsak gjennom en egen kirkeskatt som det offentlige krever inn på kirkens vegne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke