Nyheter

Kirkelig dialogsenter: Bekymret for norsk muslimfrykt

En ny undersøkelse viser at én av to nordmenn mener norske og muslimske levesett er uforenelige. – Vi sammenligner det beste i oss selv med det verste i andre, sier Kirkelig dialogsenter.

– Dette er bekymringsverdige resultater. De er et uttrykk for økt polarisering i samfunnet, som jeg tror er en følge av hardere politisk retorikk, sier Hanna Barth Hake, daglig leder ved Kirkelig dialogsenter.

Bakgrunnen for Hakes bekymring er ferske tall fra Norsk medborgerpanel om nordmenns holdninger til muslimske levemåter. I går publiserte Bergens Tidende ett av resultatene fra undersøkelsen, der 6.000 deltakere er spurt. Så mye som én av to nordmenn tror på «muslimsk kulturkrasj».

LES OGSÅ: – Negative oppslag fremmedgjør muslimer

«Uforenelig»

På påstanden «vesteuropeiske og muslimske måter å leve på er uforenelige», svarer flertallet av de som har en mening at de er enige i noen grad.

Fremskrittspartiets velgere er mest skeptiske. 8 av 10 er enige i påstanden.

Halvparten av velgere som stemmer Høyre og Senterpartiet mener at muslimske og norske levemåter er uforenelige.

Nederst på listen finner man velgere som stemmer Venstre, MDG og SV. De er i mindre grad enige i påstanden om at muslimske og norske levesett er på kollisjonskurs.

Friksjonspunkter

Elisabeth Ivarsflaten ved Universitetet i Bergen har ledet arbeidet med undersøkelsen.

– Resultatene viser at det helt klart eksisterer friksjonspunkter. Tankegods vi kjenner fra ekstreme nettsider, som at muslimene vil ta over Norge og at sameksistens aldri kan gå bra, kommer også fram i våre funn, sier hun.

Likevel mener Ivarsflaten at undersøkelsen først og fremst viser at det finnes en ganske stor vilje blant nordmenn til å inkludere muslimer i storsamfunnet - bare ikke på hvilke som helst betingelser.

– Nordmenn flest ønsker ikke at innholdet i islam skal definere vårt levesett. Men majoriteten mener samtidig at islam helt fint kan fungere som en minoritetsreligion i Norge, forklarer hun.

LES OGSÅ: Raja vil svarteliste «hatpredikanter»

Kaller islamisme for «skrekkideologi»

For halvannen uke siden arrangerte den muslimske ungdomsorganisasjonen Minhaj Ungdom stormønstring mot radikalisering. Hit kom blant annet integreringsminister Sylvi Listhaug. I sin tale til de 500 fremmøtte kalte statsråden islamisme for «nåtidens skrekkideologi»:

– I Europa har vi bekjempet kommunisme, fascisme og nazisme. Islamisme er nåtidens skrekkideologi og må også bekjempes. Historien har vist oss at undertrykkende og totalitære ideologier blir nedkjempet.

Til Vårt Land skriver Listhaug i en e-post at vi må ta på alvor at så mye som én av to nordmenn mener norske og muslimske levesett er uforenelige.

– Folk flest reagerer på at unge mennesker i Norge utsettes for tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og sosial kontroll. Jeg tror også at mange reagerer på at barn har på seg hijab og at vi ser personer som bruker nikab og burka.

LES OGSÅ: Samler 500 muslimer til kamp mot ekstremisme

Listhaug: – Islamdebatten er mer polarisert

Integreringsministeren understreker at det er feil å skjære alle over én kam.

– De aller fleste muslimer i Norge jobber, står på, aksepterer og etterlever våre verdier, sier Listhaug.

Men hun svarer «ja» på spørsmålet om muslimdebatten har blitt mer polarisert:

– Jeg tror dette har sammenheng med at vi har opplevd en rekke terrorangrep i flere europeiske land de siste årene. Vi har sett hvilken utfordring radikal islam og islamisme er.

Bekymret for den politiske retorikken

Til daglig jobber Hanna Barth Hake med å kurse kristne menigheter i å møte andre trossamfunn med åpenhet, og jobber selv tett med muslimske trossamfunn. Ifølge Hake er «det å lytte» det viktigste verktøyet man blir utstyrt med under kurset.

– Vår erfaring viser hvor viktig det er å gå inn i en samtale uten at premissene er klarlagt på forhånd. Jeg bekymrer meg for den politiske retorikken som brukes i Norge for tiden. Den bidrar til å demme opp om en frykt for det som er annerledes, sier hun.

Hake mener typiske utspill i debatten er at våre verdier, som ytringsfrihet og demokrati, ikke er forenelig med islam.

– Vi sammenligner det beste i oss selv med det verste hos andre. Men da kommer vi ingen vei, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter