Nyhet

– Jeg er dypt bekymret over utviklingen internt i Israel. Det er ganske alvorlig at loven også rammer de som handler i tråd med internasjonal lov og tar til orde for boikott av varer fra bosetningene, sier generalsekretær for Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy.

Den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, vedtok mandag en ny lov som gjør det forbudt å gi visum eller oppholdstillatelse til utlendinger som oppfordrer til kulturell, akademisk eller økonomisk boikott av Israel, melder den israelske avisen Haaretz.

Innreiseforbudet vil gjelde enhver person som «med viten og vilje» tar til orde for boikott av Israel og der det «er en rimelig sjanse for at oppfordringen har en effekt». Loven gjelder ikke bare boikott av Israel, men enhver israelsk institusjon eller område som Israel kontrollerer. Dermed omfatter visumforbudet også de okkuperte områdene.

Mellomkirkelig råd, Den norske kirkes «utenrikskomité», har tatt til orde for å boikotte varer fra bosettingene på Vestbredden. Rådet krever også at ingen norskeide selskaper eller statlige fond investerer i fond som bidrar til å opprettholde okkupasjonen. Innreiseforbudet gjelder også for personer som arbeider for en organisasjon som oppfordrer til boikott.