Kirke

Kirkeledere ber britene bli i EU

Storbritannia er på bristepunktet. Torsdag blir Brexit avgjort. Kirkeledere verner EU.

Britene bombarders av meningsmålinger om utfallet av morgendagens folkeavstemning – skal landet fortsatt være med i EU, eller gå ut av unionen?

Lederne for Storbritannias to største kirkesamfunn, den anglikanske kirken og den katolske kirken, stikker hendene rett inn i vepsebolet og viser vei – for dem som ønsker å la seg veilede av kirkeledere når de går inn i stemmelokalene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

LES MER EU med hatvarsku

Stemmer

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som er åndelig overhode for vel 26 millioner anglikanere i Storbritannia, ønsker at britene skal bli værende i EU. Det betyr at velgerne må bruke ja-kortene i morgen.

Selv skal erkebiskopen stemme ja.

I ett debattinnlegg i Mail on Sunday forklarer Welby at Storbritannia må være et «land for verden». Sentralt for dem som kjemper for at velgerne skal si nei i morgen, er å demme opp for innvandringen fra fattige EU-land i Øst-Europa.

Samhold

Justin Welby får støtte fra sin katolske erkebiskopkollega i England og Wales, Vincent Nichols. Det er best om medlemskapet opprettholdes, mener han som er overhode for vel fem millioner katolikker i England og Wales.

– Det er en lang tradisjon i kristenheten, og i katolisismen i særdeleshet, å tro på det å holde ting sammen, sa kardinal Nichols til The Guardian nylig.

LES MER EU vil ha andre typer migranter

Splittet

Når britene går til urnene torsdag for å si sitt om fortsatt EU-medlemskap eller ei, er det ventet at Brexit-avstemningen vil vise en splittet nasjon.

Mens Skottland og de største byene fortsatt vil være med i EU, er landsbygda klar for å snu ryggen til medlemskapet.

Det spås at så mange som 60 prosent av Londons 6,8 millioner innbyggere vil si ja til EU. Meningsmåleren YouGov har tidligere uttalt at universitetsbyer med en ung befolkning, som Liverpool, Manchester, York og Bristol, er proeuropeiske.

Sier ja

Mest tydelig for medlemskap er skottene, der en fersk Ipsos MORI-måling viser at 64 prosent sier ja.

– Skottland skiller seg ut fordi landet tradisjonelt har vært tettere knyttet til Europa, og da særlig Frankrike. Skottland har alltid vært litt mer kosmopolitiske, sier Ron Johnston ved universitetet i Bristol.

Charles Pattie fra universitetet i Sheffield slutter seg til den samme vurderingen.

– London, Skottland og Nord-Irland vil sannsynligvis være de regionene som er mest mot Brexit, mens det ser ut til at den kraftigste støtten vil komme fra de mindre sentrale strøkene i England. Wales er spennende – ikke så pro-Brexit som en god del av England, men mer pro-Brexit enn Skottland og Nord-Irland, sier han.

Immigrasjonsfrykt

Frykten for immigrasjon og problemer med offentlige tjenester preger den engelske landsbygda der motstanden mot EU-medlemskap er størst, og da særlig på den engelske øst- og sørkysten, den midtre delen av landet og enkelte eldre industribyer i nord.

– Masseimmigrasjon vil føre til at de ettertraktede grønne beltene rundt de store byene blir erstattet med veier og boligutvikling for å møte den store bølgen av nye innbyggere, advarer den konservative politikeren Chris Grayling som leder Underhuset og støtter et britisk EU-brudd.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke