Kirke

Kirkeledere advarer regjeringen

Både USA og Storbritannia vil ha Norge med i en koalisjon for å svare på angrepene i Persiabukta. Styr unna, er beskjeden fra kirkeledere.

– Konflikten i Persiabukten er så betent at den bør løses diplomatisk og ikke militært, sier Trond Bakkevig. Den tidligere prosten i Den norske kirke er nå tilknyttet PRIO som seniorforsker innen religion og etikk.

Med erfaring fra fredsarbeid i Israel og Palestina er Bakkevig tindrende tydelig:

– Det er aldri fornuftig av Norge å engasjere seg militært i Midtøsten, sier Bakkevig.

– Hvorfor ikke?

– Man blir dratt inn i konflikter som kan lede til storkriger, hvor det er vanskelig å se hvordan man kommer seg ut av det. All erfaring tyder på det, sier han som også har vært generalsekretær i Mellomkirkelig råd, og politisk rådgiver for to utenriksministre fra Arbeiderpartiet.

Kirken

Helga Haugland Byfuglien, sjefsbiskop i Den norske kirke, stiller seg bak Bakkevigs oppfordring om diplomati:

– Diplomati er i utgangspunktet det kloke i konflikter. Kirken har ofte løftet fram dette synet.

Hormuzstredet

Konflikten i Persiabukta dreier seg om at flere kommersielle skip, blant annet ett norsk, har blitt angrepet på vei gjennom Hormuzstredet.

Etter at det britisk-eide skipet Stena Impero ble tatt i arrest av Iran i forrige uke, inviterte den britiske regjeringen flere europeiske regjeringer til å bli med i en fransk-britisk koalisjon.

Den norske forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen (H) mottok invitasjonen mandag 22. juli fra den avtroppende britiske utenriksministeren Jeremy Hunt.

Mens den norske regjeringen fortsatt vurderer forslaget, er Danmark nye sosialdemokratisk-ledede regjering langt mer positive:

– Initiativet vil ha et sterkt europeisk fotavtrykk, sier den danske utenriksminister Jeppe Kofod i en uttalelse.

LES MER: Iran har sterke historiske grunner til å mistro USA.

USA og Iran

USA inviterte Norge til å bli med i en liknende koalisjon allerede 26. juni. Flere land har imidlertid vært skeptiske til en USA-ledet koalisjon på grunn av deres eskalerende konflikt med Iran.

Storbritannias utenriksminister Hunt sier at Storbritannia ikke vil delta i USAs strategi om maksimalt press mot Iran.

Både Knut Arild Hareide (KrF) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier til Klassekampen at de er mer positive til det britiske initiativet enn initiativet fra amerikanerne.

LES MER: Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta.

– Internasjonalt maktspill

Professor Stephanie Dietrich, sentral i internasjonalt kirkelig dialogarbeid, frykter Norge kan bli dratt med i et maktspill ved å bli med på koalisjonen.

– I Midtøsten ser vi at militære intervensjoner som oftest fører til mer elendighet. Konflikten i Syria er det beste eksempelet på hvordan en konflikt eskalerer gjennom et internasjonalt maktspill.

Dietrich, som er professor ved VID vitenskaplige høyskole, vil ikke at Norge skal bli med på en militær intervensjon i Persiabukta.

– Norge har en lang og god tradisjon på å få til fredelige løsninger, med visse unntak selvfølgelig. Norge burde stå fram som en fredselskende dialogsnasjon, sier Dietrich.

LES MER: Bondevik advarer Solberg.

FN-Mandat

Flere politikere har diskutert hvorvidt koalisjonen er avhengig av et FN-mandat.

Professor i internasjonal diakoni ved VID vitenskapelige høgskole, Hans Morten Haugen, sier det er stor forskjell på å beskytte skipstrafikk i internasjonalt farvann og det som skjer innenfor territorialfarvann til en kyststat.

– Det å beskytte skipstrafikk må være en legitim rolle gitt at man informerer kyststatene at dette kun handler om beskyttelse.

Den internasjonale havrettskonvensjonen slår fast at en kyststats territorialfarvann er 12 nautiske mil ut fra statens kystlinje. Det betyr at Irans suverenitet og lover gjelder innenfor deres territorialfarvann. Andre lands skip kan kjøre gjennom, men kan ikke true Iran eller drive militærøvelser.

---

Hormuzstredet

  • Ligger mellom Iran og De forente arabiske emirater, og forbinder den persiske Gulfen og det arabiske hav. Det er en viktig sjørute for oljetransport fra Midtøsten til Asia, Europa og Nord-Amerika.
  • 12. mai blir fire sivile skip, hvorav ett er norsk, utsatt for sabotasje. En måned senere blir John Fredriksens skip «Front Air» angrepet. USA anklager Iran for angrepene, men Iran nekter.
  • 20. juni skyter Iran ned en amerikansk drone. USA nekter. 18. juli ødelegger USA en iransk drone i Hormuzstredet. Iran nekter.
  • 11. juli anklager britene Iran for å ha forsøkt å ta den britiske oljetankeren British Heritage. 19. juli blir den britiske oljetankeren Stena Impero tvunget til å ankre opp i iransk havn.
  • Kilde: NRK

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke