Nyheter

Kirkekonfirmanter roses av sekulære foreldre

Sara Hovland (14) skal snart 
døpes og konfirmeres i kirken. Moren tror ikke 
på Gud. — Ikke-religiøse foreldre synes barna er modige når de velger 
annerledes, sier professor.

Bilde 1 av 5

– Er du sikker på at denne ikke er for kort for kirken?

Mamma Anja Hovland kikker granskende på den hvite kjolen til datteren Sara. Om tre dager skal 14-åringen døpes i Lambertseter kirke. Til høsten står hun konfirmant. Moren, som selv valgte bort konfirmasjon da hun var på samme alder — og som ikke tror på noen gud, virker kanskje ­skeptisk til valg av dåpsantrekk. Datterens avgjørelse om å konfirmere seg i kirken, derimot:

– Jeg er kjempestolt av Sara. At hun har tatt et selvstendig valg, er det viktigste for meg.

LES OGSÅ: På verdens største vibrasjonsgulv blir døvblinde August konfirmert

Selvstendige og modige

Hvert år er det en ­liten gruppe som gjør som Sara: De lar seg døpe og ­konfirmere i kirken — selv om foreldrene deres har et annet livssyn. Valget gjør deres foreldre stolte, ifølge Ida Marie Høeg, professor i religions­sosiologi ved Universitetet i Agder.

– Ungdom i dag opponerer lite. De er lite politisk aktive, lite ideologiske opptatte og de bruker ikke tid på å utforme en livsstil forskjellig fra sine foreldre. Når de da går på tvers av foreldrene, blir de rost som selvstendige og modige, forteller Høeg.

Hun viser til avhandlingen Velkommen til oss» — Ritualisering av livets begynnelse (2009), hvor hun intervjuet 19 foreldrepar; kristne, ateister, ­agnostikere, livsynshumanister og nyreligiøse.

LES OGSÅ: – Kjære konfirmant, du kommer til å velge feil – men det er ikke så farlig.

Radikalt valg

Høeg understreker at foreldre­hyllesten gis til barn som velger å gi sin tilslutning 
til folkekirketeologi, ikke ytterliggående eller ­fundamentalistisk religion.

– Foreldrenes støtte er betinget av at valget er kjent og at de kan se verdien av det, sier professoren.

Hjemme i det gråmalte jenterommet på ­Lambertseter har Sara tatt fram Kristus-kransen og Bibelen som hun har fått i kirken.

– «Salige er dere som nå sulter, dere skal ­mettes. Salige er dere som nå gråter, dere skal le», leser hun.

– Det er favorittverset mitt.

– Ja, det står mange fine gullkorn i Bibelen, ­kommenterer moren, som kan identifisere seg med verdiene til Den norske kirke.

– Hender det du gremmer deg over at datteren din har valgt annerledes enn deg?

– Nei, dette har jeg ingen problemer med, for jeg vet at valget hennes er bevisst. Hadde penger vært motivasjonen, skulle hun heller fått en sum, men dette dreier seg om noe annet, sier hun.

– Hvorfor ønsker du å konfirmere deg i kirken, Sara?

– Jeg synes historien om Jesus er ganske ­fascinerende, spennende og interessant. Jeg tror mer på det enn andre religioner, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor velger ungdom kristen konfirmasjon

(Artikkelen fortsetter under bildet)

###
Mange detaljer skal på plass før konfirmasjonsdagen.

Bevisste foreldre

Human-Etisk Forbund ­markerer i år sitt 60-årsjubileum. De har hele ­tiden fremholdt at ungdommer skal ta egne valg, ifølge Siri Sandberg, seremonirådgiver i livssynsorganisasjonen.

– Foreldregenerasjonen som i sin tid valgte ­borgerlig konfirmasjon vet at det koster å velge annerledes. De var i større grad en minoritet enn de som velger humanistisk konfirmasjon i dag. Derfor håper jeg de har en høyere grad av bevissthet omkring muligheten til å ta et eget og ærlig valg for seg selv, sier Sandberg.

– Hva om barna tar valg som går i mer 
fundamentalistiske retninger?

– Det er kjempevanskelig, og en vurderingssak for alle foreldre. I det øyeblikket du blir så ­fundamentalistisk at andre skal rette deg etter din overbevisning, så er det en varsellampe som bør blinke.

Velger bort barnedåp

Også danske foreldre er opptatt av at barna skal ta egne valg. Av den grunn velger de bort barnedåp. Det viser en lands­dekkende undersøkelse som ble lagt frem av Center for Kirkeforskning i fjor.

Undersøkelsen, som er gjort blant 1.042 foreldre med hjemmeboende barn under 18 år, viser at 77 prosent av de spurte har valgt å døpe sine barn i folkekirken, 19 prosent har valgt det bort. Blant de 19 prosentene, begrunner litt over halvparten ­valget med at barnet skal få velge selv senere i livet.

At barnet selv skal ta stilling, er en økende ­tendens i samfunnet, mener den danske fremtidsforskeren Marianne Levinsen.

– Tidligere skulle barna tilpasse seg foreldrenes verdisett og normer, men slik er det ikke i dag. I dag blir barn oppfattet som selvstendige individer med egen beslutningskraft fra svært tidlig alder, sier Levinsen på nettsiden til Folkekirken.

Dåp ingen hindring

Mamma Anja Hovland ­valgte ikke å døpe datteren, nettopp fordi hun ønsket at Sara skulle kunne velge selv.

– Mange sa til meg den gangen: «Men tenk så kleint det blir for henne når hun skal konfirmere seg. Da må hun jo døpes.» Selv tenkte jeg at hvis hun virkelig vil konfirmere seg i kirken, så er ikke dåpen noen hindring.

– For meg har aldri dåpen stått i veien for å velge kirkelig konfirmasjon, skyter Sara inn.

– At jeg også velger dåp, gjør at jeg virkelig føler at valget er mitt, sier Sara.

LES OGSÅ: Fest for konfirmanten er et minefelt for foreldre

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter