Nyheter

Kirkefond ut av israelske banker

Pensjonsfondet til Metodistene i USA kvitter seg med aksjer i bedrifter de frykter bidrar til menneskerettighetsbrudd.

– Så langt vi vet, er dette første gang israelske banker har blitt vurdert som «off limit» som investering av et amerikansk kirkefond, sier Susanne Hoder, talsmann for UMKR til New York Times.

United Methodist Kairos Response (UMKR) er en global grasrotgruppe innenfor Metodistkirken som støtter kristne palestinere og deres kamp for å avslutte okkupasjonen av palestinsk land.

Metodistkirken er et av de største protestantiske trossamfunnene i USA og kirkefondet har verdier for om lag 21 milliarder dollar.

LES MER: Vi ikke at bosetter-vin skal merkes «Made in Israel»

Høyrisiko-region

Metodistenes pensjonsfond har satt Israel/Palestina på en liste over regioner der det er stor fare for menneskerettighetsbrudd. De har så evaluert investeringene sine i dette området og kommet fram til at de vil stanse videre investering i fem banker og ett bygningskonsern.

Bankene Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank, og Mizrahi Tefahot Bank, er ifølge UMKR, dypt involvert i finansieringen av illegale bosetninger på Vestbredden.

LES MER: «Boikott-tilhengerne har lært av Goebbels», mener Israels ambassadør i Norge

Håper på flere investeringskutt

Før nedsalget vurderte kirkefondet hvor stor del av firmaets inntekter som kom fra høyrisikoområdet, hvilket forhold bedriftene hadde til konflikten, og om selskapets ledelse arbeidet for å begrense risikoen for menneskerettsbrudd knyttet til virksomheten.

UMKR skriver i en pressemelding at de er fornøyd med at kirkefondet har solgt seg ned i de nevnte selskapene, men opplyser at fondet fortsatt eier aksjer i ti bedrifter som holder til i bosetninger og flere andre firmaer som «gir viktig støtte til Israels okkupasjon». Flere innenfor gruppen vil kjempe for ytterligere nedsalg.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

OVF har ikke Vestbredden-investeringer

Opplysningsvesenets fond (OVF), som er et statlig fond med kirkelig formål, har ingen investeringer på Vestbredden.

– Vi har et veldig strengt etisk regelverk og er ikke inne i slike virksomheter. Det etiske regelverket omfatter alle deler av virksomheten i OVF, og er noe av det strengeste i Norge, som vi vet om, sier Ole-Wilhelm Meyer til Vårt Land

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter