Politikk

Kirkeeide barnehager frykter for omdømmet – blir ideelle

Inntrykk av å hente ut stort utbytte har gitt de kirkeeide Akasia-barnehagene i Bergen dårlig omtale. – Det ser ikke bra ut, sier leder for Kirkelig fellesråd.

Etter at det ble kjent at Akasia barnehagene står i fare for å måtte tilbakebetale 28 millioner kroner til Bergen kommune har det stormet rundt det kristne barnehageselskapet som er eid av Bergen kirkelige fellesråd. Saken ble først omtalt av NRK.

– Hvordan ser disse beskyldningene ut for dere som er en kristen aktør?

– Det ser ikke noe bra ut fra utsiden, sier kirkerådsleder Lars Kristian Stendahl Gjervik.

De vil være blant de beste i klassen, mener han.

– Vi kan ikke stå inne for det som er kommet fram i rapporten. Vi er opptatt av at våre barnehager skal være en god plass å være, og at foreldrene skal være trygge på at vi har et godt tilbud, sier han.

LES OGSÅ: Ansatte ved Akasia-barnehage varslet for fire år siden

Vil endre praksis

Tilsynsrapporten konkluderer med at Akasia drift er i strid med barnehagelovens paragraf 14a på flere punkter. Gjennomgangstonen er at kostnader er høyere enn det ville vært mellom to uavhengige parter.

Det kanskje mest alvorlige i rapporten er at åtte av selskapets barnehager har vesentlig lavere personalkostnad per heltidsplass enn kommunale barnehager.

Hvis konklusjonen i rapporten blir stående har Akasia en betydelig opprydning foran seg, mener Gjervik.

– Konklusjonen i rapporten er alvorlig. Hvis det som har kommet fram blir stående, må vi endre på den praksisen som kritiseres, sier han.

LES OGSÅ: Kritisk til kristne barnehager i konsern

Alvorlig uavhenig av at de er kristne

Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i Obos og har tidligere snakket offentlig om hvordan det er å være kristen og samtidig toppleder i næringslivet.

Han mener at saken tilsynelatende er såpass alvorlig at omdømmekonsekvensene ville rammet alle typer selskaper, uavhengig i om den har et kristent grunnsyn eller ikke.

– Er dette særlig alvorlig for omdømmet til en kristen barnehageaktør?

– Det vil ikke være bra for noen bedrifter å være beskyldt for å ha misbrukt offentlige midler. Om det er Obos, Statoil eller en kristen barnehageaktør, er det ingen bedrifter som bør kjenne på at det er komfortabelt, sier han.

Overprising av interne tjenester

Seksjonssjef for økonomi, Christian Hjemmen, i Bergen kommune sier til Bergens Tidende (BT) at hovedkonklusjonen i tilsynet er at selskapene i Akasia-konsernet har brukt priser som ligger høyere enn markedspriser når de har handlet med seg selv.

– Som et resultat har det vært mindre penger igjen i den enkelte barnehage å bruke på å sikre den bemanningstettheten som det kommunale tilskuddet gir dem, muligheten til å ha, sier han.

LES OGSÅ: Vil saksøke kirke for barnehagesatsing

Vil bli ideelle istedenfor kommersielle

I et leserinnlegg i BT har Gjervik tatt til orde for å endre organisering av Akasia fra å være kommersiell til å bli en ideell virksomhet.

Til Vårt Land begrunner Gjervik det med at han vil tydeliggjøre at formålet med å drive barnehagene ikke er å tjene penger.

– For å legge den ballen død, og for å fjerne tvil rundt det, vil jeg foreslå at vi endrer selskapsform. Undertonen i medieoppslagene er at selskapene er rigget for profittmaksimeringen, sier han.

I tillegg er det et styringssignal fra Kirkelig fellesråd i Bergen til styret i Akasia, forteller han.

– Når vi legger fram endringen vil dette være et naturlig spørsmål å få utredet på forhånd og få belyst alle slike konsekvenser, sier Gjervik.

– Hvorfor har ikke selskapet vært organisert ideelt fra starten av?

– Det vet jeg ikke om jeg kan si så mye om. Det ble drøftet den gangen selskapet ble opprettet, men det var før min tid som leder, sier han.

---

Akasia

  • I Bergen ble menighetsbarnehager i 2015 samlet i Akasia-gruppen som følge av økende krav til barnehagedrift.
  • Flere barnehager sto i fare for å gå konkurs, og de henvendte seg til kirkelig fellesråd for å høre om de kunne ta ansvaret for dem. For å få til det var det behov for sammenslåing til én stor, profesjonell aktør.
  • En tilsynsrapport fra Bergen kommune konkluderer nå med at Akasia har brutt barnehageloven ved å ta seg for godt betalt for interne tjenester, og hatt lavere personalkostnader i barnehagene enn kommunale barnehager.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk