Nyheter

«Kirkedomstol» har fått klage på imam-preken

De fem prestene som blant annet åpner for at en prest og en imam skal preke sammen, er innklaget til Svenska kyrkans «domstol».

Nå må domkapitlet ta stilling til om prestene har gjort noe som strider mot kirkens lære, skriver svenske Dagen. Det kan i verste fall føre til at prestene blir fratatt presterettigheter.

Klagen er sendt inn av en privatperson utenfor Stockholm som spesielt reagerer på at det sås tvil om Jesus rolle som mellommann til Gud. Han spør om prestenes uttalelser går overens med Jesu ord fra Johannesevangeliet: «Jeg er veien, sannheten og livet».

LES MER: Prest og imam skal preke sammen

– Beskriver virkeligheten

De fem prestene som nå er innklaget ba i et debattinnlegg i forrige uke om at kirken må åpne opp for flere religioner. De skal også arrangere tre gudstjenester med dialogprekener mellom en prest og representanter for ulike religioner.

Debattinnlegget har skapt stor debatt i Sverige de siste ukene, men det er tvilsomt om klagen vil føre til noen reaksjon fra domkapitlet. Blant annet har biskopen i Stockholm, Eva Brunne, som sitter i domkapitlet, allerede har uttalt seg til mediene om saken.

– De fem prestene beskriver en virkelighet som allerede finnes, åpenhet for andre religioner og praktisk samarbeid, sa Brunne til Dagen da avisen først skrev om debattartikkelen.

– Ikke uvanlig

Domprost Hans Ulfvebrand, som er en av de innklagede prestene, sitter selv i domkapitlet i Stockholm. Han får naturligvis ikke være med i vurderingen av saken, skriver Dagen.

Oloph Bexell er professor emeritus i kirkehistorie og ordinert prest. Han hevder det knapt vil komme noen reprimande fra domkapitlet, fordi ideene som kommer fram ikke er så uvanlige i Sverige, og fordi klagen som er kommet inn ikke er formulert godt nok.

På spørsmål fra svenske Dagen om det de fem prestene har uttalt strider mot kirkens lære, svarer Bexell følgende:

Spørsmålet er heller om den offisielle Svenska kyrkan har endret seg og gitt opp sin kristne identitet på det punktet, sier Bexell.

LES MER: Åpne for å ta feil om Guds eksistens

– Tar ikke standpunkt

Svenska kyrkan har ikke et offisielt standpunkt for hvordan man skal se på andre religioner som veier til Gud.

Men de kommenterer den nasjonale debatten som har kommet i kjølvannet av blant annet uttalelsene til domprost Ulfvebrand.

– En vanlig holdning er at vi skal vise til Jesus som veien til frelse, det er vårt mandat. Men det er ikke vår oppgave å sette grenser for Guds verk, sier Christopher Meaking, representant for Svenska kyrkan, i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter