Nyheter

Kirkeansatt dømt for millionunderslag

En tidligere ansatt ved et kirkelig fellesråd i Oppland er dømt til ett år og 10 måneders fengsel for grovt underslag av over 3,4 millioner kroner.

Det er NRK Oppland som melder dette.

Mannen må også betale tilbake hele beløpet, ifølge tilståelsesdommen fra Gjøvik tingrett.

To underslagssaker i Hamar bispedømme

Dette er andre gang en ansatt i et kirkelig fellesråd i Hamar bispedømme skal ha underslått penger fra kirken. Fra før er en tidligere kirkeverge i Nord-Østerdal tiltalt for underslag på til sammen 2,7 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Den tidligere økonomikonsulenten i et kirkelig fellesråd i Oppland, derimot, ga en uforbeholden tilståelse da hans sak var til behandling i Gjøvik tingrett.

Der kom det fram at mannen hadde overført penger fra fellesrådets kontoer og til seg selv. Han skal også ha betalt personlige regninger fra arbeidsgiverens bankkonto.

LES MER: Svindler kirker for 400 millioner

Underslag over lang tid

Underslagene skal ha pågått over en periode på åtte år fra 2006 og fram til 2014. Først da en ny økonomiansvarlig gikk gjennom regnskapet for 2014 ble forholdet oppdaget og politiet varslet.

Retten mener det er straffeskjerpende at mannen grovt har misbrukt den tilliten han har hatt som regnskapsansvarlig, og at underslagene har foregått over lang tid.

Ifølge dommen skal han ha brukt pengene til hytteinvestering og personlig forbruk for seg selv og familien.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har samarbeidet med politiet

Retten finner det derimot formildende at mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse, og at han har samarbeidet med politiet i etterforskningen. Han har også erkjent erstatningsansvar. Til sammen gis det derfor et straffeavslag på 20 prosent i forhold til det retten mener hadde vært en normalstraff.

– Min klient har ønsket å gjøre opp for seg og komme seg videre. Han har vært forberedt på en straff i størrelsesorden omtrent som den ble. Sånn sett er det lite som tyder på at det blir noen anke over straffeutmålingen, sier forsvarer, advokat Håvard Fremstad, til NRK.

Det har tidligere kommet fram at fellesrådet er forsikret mot bedrageri, slik at de vil få tilbake pengene som er underslått.

«Har ført til total opprydding»

Overfor NRK Oppland har lederen for fellesrådet uttalt at underslaget har ført til «total opprydding og med nye folk og nye regnskapsrutiner». Han stiller seg «undrende til at revisjonsselskapet som har godkjent regnskapet i alle disse årene ikke oppdaget underslaget».

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter