Nyheter

Kirke beskyldes for hersketeknikk etter bønn for ateist Richard Dawkins

Church of Englands melding om bønn for den slagrammede «sjefsateisten» kalles kynisk og skammelig.

«Vi ber for professor Dawkins og hans familie».

Det er den korte meldingen Church of England la ut på det sosiale mediet Twitter forrige uke. Den verdenskjente ateisten og religionskritikeren ble nylig rammet av et mindre slag, og twittermeldingen lenket til en nettsak om professorens tilstand.

Church of England ble umiddelbart beskyldt for sarkasme og hersketeknikk på grunn av meldingen. «Støtende», «skammelig» og «kynisk» er noen av ordene som blir brukt. Kritikken har vært så overveldende at erkebiskopens kommunikasjonssjef, pastor Arun Arora, har vært nødt til å forklare hva kirken mente med meldingen.

– Den var en ektefølt tweet med bønn for en offentlig person som er syk, skriver han.

– Jeg ønsker professor Dawkins alt vel. Jeg håper han blir raskt frisk og ønsker ham god helse. Jeg også vil be for ham. Det er det minste jeg kan gjøre.

Richard Dawkins, som blant annet har skrevet boken Gud – en vrangforestilling, har ikke svart på meldingen fra Church of England, men forteller i et lydspor på sine nettsider at han er på bedringens vei.

– Et uttrykk for raushet og sjenerøsitet

Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund, forstår ikke hvorfor folk som ikke tror på Gud blir fornærmet av bønn.

– Hvordan ville du reagert for om kristne ba for deg etter en eventuell sykdom eller ulykke?

– Jeg ville automatisk tolket dette positivt uansett hva man måtte mene om virkningen av bønn til noe man betrakter som ikke-eksisterende. Jeg ville sett på det som et uttrykk for medmenneskelighet, raushet og sjenerøsitet, sier han.

Dersom representanter for Den norske kirke hadde gjort noe tilsvarende, ville han ikke vært i nærheten for å mistenke dem for ironi. Han ville likevel satt mer pris på en direkte melding, i stedet for offentlig publisering.

– Da kan man få redusert mistanken om at det er sidemotiver til stede, sier han.

Han forteller at han i årevis har fått høre at folk ber for ham fordi han er en «frafallen» som ikke tror på Gud lenger.

– Jeg ser på det som et uttrykk for at man bryr seg.

– Så du blir ikke støtt av det?

– Nei. Men av og til sier de at de ikke tror på at jeg ikke tror på Gud. Det opplever jeg som nedlatende overfor mitt livssyn, sier han.

LES OGSÅ: Prest takker Dawkins for troen

– Har kjennetegn av hersketeknikk

– Dette er dårlig tenkt. Det er mulig det ligger gode intensjoner bak, men det oppfattes ikke som særlig hensynsfullt. Når det gjøres mot en mann som så tydelig har tatt avstand fra kristen tro, framstår det som påtrengende, sier kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik.

Hun er en av forfatterne bak boka Hersketeknikk. Sandvik mener twittermeldingen fra Church of England har et av kjennetegnene på maktmiddelet boka har navn etter: Den som utsettes for det blir utmanøvrert.

– Den kan framstå som om Church of England bruker sin posisjon og sin følgerskare overfor en mann som er rammet av slag. Hva skal han svare på en slik melding? spør hun.

Hun mener det er et overgrep om å informere offentligheten om at du ber for noen som selv ikke ønsker det.

– Hvem er det egentlig man viser seg for? Gud trenger jo ingen twittermelding, sier hun.

– Kirken ber for alle mennesker

Hans Arne Akerø, seksjonsleder med ansvar for liturgisaker i Den norske kirke, ber ofte for ikke-kristne.

– Det gjør vi i kirkens liturgier. Vi sorterer ikke, men ber om at Gud må hjelpe og velsigne alle mennesker. Det er ikke galt å be for ikke-troende, og det finnes også de som setter pris på og verdsetter det, selv om de ikke er kristne, sier den mangeårige menighetspresten.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Han er ikke overrasket over at Church of England og andre ber for «sjefsateisten», men forstår reaksjonene på twittermeldingen.

– Å kunngjøre slikt offentlig kan være ganske sensitivt og kan oppfattes som krenkende – ikke minst når det gjelder personer som klart har avvist troen på Gud og bønn, sier han.

– Forteller du det til dem, dersom du ber for ikke-kristne?

– Nei, det beholder jeg i mitt lønnkammer, for å bruke et bibelsk begrep.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter