Nyheter

Kinas ettbarnspolitikk er historie

Kina tok søndag offisielt farvel med den omstridte ettbarnspolitikken og vedtok en ny lov som gir gifte par anledning til å få to barn.

Myndighetene er dypt bekymret over eldrebølgen som har skylt inn over Kina, som med sine 1,37 milliarder mennesker er verdens mest folkerike land.

Andelen arbeidsføre kinesere er på vei nedover, noe som har skapt frykt for økonomisk stagnasjon.

Årlig fødes det rundt 17 millioner barn i Kina, og håpet er at lovendringen vil resultere i minst tre millioner flere fødsler årlig.

LES OGSÅ: Ettbarnspolitikk kan redde miljøet

Redusert vekst

Ettbarnspolitikken, som ble innført på 1970-tallet, antas å ha forhindret rundt 400 millioner barnefødsler i Kina, og den har trolig bidratt sterkt til den sterke økonomiske veksten landet har opplevd de siste tiårene.

Millioner av kinesere er løftet ut av fattigdom, men veksten er nå i ferd med å avta. Fjorårets vekst var på rundt 7,3 prosent, men blir trolig ned mot 7 prosent i år.

I tredje kvartal i år var veksten på 6,9 prosent, og det var det laveste på 25 år. Enkelte forskere frykter at beslutningen om å oppheve ettbarnspolitikken, kommer altfor sent.

LES OGSÅ: Vi blir 1,4 millioner flere hver uke

Høstet kritikk

Beslutning om å oppheve ettbarnspolitikken ble kunngjort av Kommunistpartiet i oktober, og søndag ble loven undertegnet. Fra nyttår trer den i kraft, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Kina har høstet internasjonal kritikk for måten ettbarnspolitikken har vært håndhevet på, blant annet ved hjelp av tvangsaborter og tvangssterilisering.

En nasjonal kommisjon har avgjort straffereaksjonene, som også har inkludert bøtelegging av familier som har fått mer enn et barn.

Ett og et halvtbarnspolitikk

Unntakene fra ettbarnspolitikken har imidlertid vært mange. Etniske minoriteter har kunne få flere barn, og det samme har bønder på landsbygda dersom den førstefødte var en jente.

Kinesiske kvinner har derfor i gjennomsnitt hatt 1,6 barn, og enkelte har spøkefullt omtalt ettbarnspolitikken som en ett og et halvtbarns-politikk.

Den nye loven åpner for at ektepar kan få to barn, men setter grensa der.

LES OGSÅ: – En grenseløs egoisme

Kvinneunderskudd

Myndighetene anslår at arbeidsstokken vil vokse med rundt 30 millioner fram mot 2050 som følge av lovendringen, og at økonomien på lengre sikt vil vokse med 0,5 prosent ekstra i året som et resultat av tobarnspolitikken.

Kombinasjonen av ettbarnspolitikken og kulturelle preferanser for guttebarn, har ført til at Kina i dag har et stort kvinneunderskudd, og det er uklart om lovendringen vil endre på dette.

I 2014 ble det offisielt født 118 gutter per 100 jenter i Kina.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter