Nyheter

Kilevink fra Høyre til Miljøpartiet De grønne

Høyre tar oppgjør med Miljøpartiet og allierte sentrumspartier. Mener tiltakspakke mot forbruk «fører helt galt avsted».

Bilde 1 av 2

I en sjelden stortingsdebatt om tiltak for å krympe norsk forbruk og miljøødeleggelser, gikk Høyre-talskvinne Tina Bru til felttog mot partier som vil bremse vekst:

– Her ser vi eksempelet på at selv de beste intensjoner kan føre galt avsted, sa Bru, som er nestleder i Energi- og miljøkomiteen.

Anledningen var en bred forslagspakke fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rasmus Hansson om tiltak for å redusere det materielle forbruket i Norge.

Og denne gangen var det ikke MDG – mot «røkla». For Ap var innpå med noe støtte – og en troika av Sp, SV og KrF sluttet opp om en rekke av tiltakspunktene for å krympe forbruksvekst.

LES MER: KrF og Venstre splittes i kamp mot forbruket

Blågrønne venner

Venstre fremsto som støttespiller for Høyre/Frp – og dette landskapet fikk Bru til å skildre et tydelig skille i norsk miljøpolitikk:

– Vi ser en forskjell på partier som mener at et fritt marked, kunnskap og teknologi er viktig for å løse klima- og miljøutfordringen – og partier som mener statlig kontroll, forbud, lavere velstand og mindre frihet er nødvendig for å unngå å koke kloden.

Blant MDGs fremstøt – som også støttes av samarbeidspartiet KrF – er å utrede en ny særavgift på reklame og krav om sterkere «restriksjoner mot reklame i det offentlige rom».

Gammelt gods

Høyre-talskvinnen kom med kraftige advarsler:

– Dette er politikk som avslører fullstendig fravær av tillit til forbrukerne gjør gode valg og at politikere og byråkrater ikke alltid vet best. Det er en innskrenking av ytringsfriheten og ideologisk tankegods om å ta Norge tilbake til en tid jeg tror de fleste er glade for at vi har forlatt.

Saksordføreren for tiltakspakken for mer bærekraft – Sps Marit Arnstad – var skuffet både over Venstres støtte til Høyre/Frp og spesielt retorikken fra Tina Bru:

– Det er synd at Høyre nå forsøker å polarisere, sa Arnstad.

– Dessuten er det synd at Venstre ikke tør gå inn i de enkelte forslagene her. Det er synd for Venstre – det er synd for saken, la hun til.

LES OGSÅ: Støtten til kontantstøtten smuldrer opp

«Ikke enkle vedtak»

Da Vårt Land i forrige uke omtalte MDG-forslaget første gang, var nettopp Venstre-talsmann Ola Elvestuen klokkeklar på at det var feil av partiet hans å støtte det.

– Poenget med miljøpolitikk er ikke enkle vedtak, men grundig arbeid for å få resultater over tid, sa han.

I stortingsdebatten fastholdt han at tiltak for å få ned forbruket «krever en annen systematikk og tilnærming til problemstillingen».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Politisk forbruk

Vararepresentant Une Aina Bastholm fra MDG hevdet at Høyre, Venstre og Frp av prinsipp hadde bestemt seg for å stemme ned det meste.

– Mange partier er mot å gjøre forbruket vårt til et politisk tema. De mener at forbruk er noe privat, som politikere skal holde seg unna. Ja, forbruk er privat, men i en globalisert økonomi er det også politisk. Det har direkte påvirkning på andre, sa Bastholm, som fikk KrFs støtte:

– Flere av disse forslagene har vært fremmet av KrF i en litt annen fasong, sa talskvinne Rigmor Andersen Eide.

LES OGSÅ: – Nå må vi reparere, ikke kjøpe nytt

Mat-kasting

Ett av stridstemaene i behandlingen av MDG-forslaget har vært tiltak for å bremse kastingen av mat. Ap, MDG, SV, KrF og Sp ønsket «halvere matkastingen innen år 2030», men Venstre vippet flertall for å be regjeringen komme med mål for reduksjon av avfall og fremme tiltak mot svinn på et senere tidspunkt.

Det er sjelden forbrukssamfunnet fremstår som egen sak på en dagsorden i Stortinget. Derfor fikk Miljøpartiet også honnør for initiativet, også fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Han poengterte:

– Regjeringen er overbevist om å ta markedet i bruk i miljøets tjeneste.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter