Nyheter

Kiir vil ha asyl-
eksil for fienden

Sør-Sudans president Salva Kiir ­prøver å sikre politisk asyl i utlandet for erke­fienden, tidligere visepresident Riek Machar.

I april dannet Kiir og Machar en overgangsregjering etter å ha ledet hver sin side i en brutal borgerkrig. Men fredsviljen sluknet raskt: I juni rømte Machar fra hovedstaden Juba etter nye kamper, og ble på nytt kastet som visepresident. Så erklærte Machar nok en gang krig for å kaste Salva Kiir og hans regjering.

I Sør-Afrika

Machar har rømt i eksil og er nå i Sør-Afrika for å få medisinsk behandling etter en skade i foten. Samtidig jobber regjeringen i Juba med andre lands myndigheter for å skaffe politisk asyl for Machar, under klare forutsetninger:

– Han vil ikke få komme tilbake til Sør-Sudan, og han vil aldri mer få lov til å snakke politikk, sa informasjonsminister Michael Makuei Lueth søndag.

LES OGSÅ: Frafjord Johnson: – Oljepenger ble forbannelse for Sør-Sudan

Nye kamper

Fra torsdag til lørdag sist uke skal 63 opprørere og militssoldater ha blitt drept i kamper med regjeringssoldater i Sør-Sudan. Opprørerne som gikk til angrep var lojale til Machar, ifølge Lul Ruai Koang, talsmann for hæren.

En talsmann for opprørerne, Gatjieth Gatluak anklager derimot regjeringssoldater for å ha angrepet først.

Samtidig bruker Sør-Sudans regjering 44 prosent av budsjettet på militæret og sikkerhet, og bare 11 prosent på helse, utdanning og humanitære tiltak, ifølge finansdepartementet.

LES OGSÅ: I disse landene får færrest barn gå på skole

Sultkrise

Rundt 60 prosent av den gjenværende befolkningen i verdens yngste land står nå overfor alvorlige sultproblemer, ifølge FN.

Mellom fire og fem millioner mennesker er helt avhengige av nødhjelp og risikerer å dø av sult dersom hjelpen ikke kommer fram, advarer Verdens matvarefond (WFP).

I delstaten Bahr-el-Ghazal, er ett av tre barn nå så alvorlig underernært at de risikerer å dø av sult, sier UNICEFs ­representant i området, ­Mahimbo Mdoe, til AP.

– En tredel av barna er akutt underernært. Dersom nødhjelpen fortsatt begrenses, vil flere barn dø, sier han.

Mens sultkrisen langsomt skrider fram, flykter titusenvis av sørsudanerne nå også over grensen til Sør-Sudans gamle erkefiende Sudan.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter