Nyheter

Katolske presters barn frem i lyset

Stadig flere barn av katolske prester som er ment å leve i sølibat står frem. Nå krever paven at man tar ansvar for barna.

– Presters barn er blitt mumlet om, men ingen aner hvor mange slike barn som finnes. Dette er for så vidt bare starten, sier den katolske presten Brian McNeil.

De siste årene har katolske presters overgrep mot barn stått på dagsorden, men hva som skjer med de barna som kommer til verden på denne måten, er det få som vet noe om.

Ønsker universelle retningslinjer

En arbeidsgruppe under kommisjonen med fokus på seksuelle overgrep i Den katolske kirke, nedsatt av pave Frans, holder nå på å fremarbeide retningslinjer som skal brukes for å gi hjelp og støtte til barna det er snakk om.

McNeil, som i mange år jobbet som katolsk prest i Norge – nå i Tyskland, er svært positiv til tiltaket.

– Dette handler om pave Frans og at han vil gjøre opp med kirkens fortid. Han sier helt tydelig at har du et barn, så har du et ansvar, utdyper han.

I Irland har biskopene allerede nedfelt slike retningslinjer, og håpet er nå å gjøre dem universelle.

LES MER: Den katolske kirke med milliarderstatning til overgrepsofre

Barnets beste

De irske retningslinjene vektlegger ansvaret presten har overfor mor og barn, og sier blant annet følgende: «Ved ordinasjonen lover presten å leve et liv i sølibat, men hvis en prest motsetter seg denne obligasjonen og blir far til et barn, bør barnets beste være hans første prioritering».

– De irske retningslinjene skal være en modell for hele verden. Det som understrekes er at det er barnet som skal prioriteres. Tidligere har det vært systemet ved kirkens hierarki, som har vært prioritert, forteller McNeil.

Han mener prestene dette gjelder tidligere har fått gjemme seg bak kirkens strukturer, slik som sølibatet.

– Dette handler om kirkens og evangeliets troverdighet. Sølibatet er en måte for en mann som er prest å unnlate å ta ansvar for sitt eget liv. For å unngå at katolske prester skal fortsette å få barn på denne måten må man i første omgang avskaffe sølibatet. Men det løser ikke hele problemet, det vil alltid finnes menn som bare vil ha sex og ikke tenker på ansvaret det fører med seg.

Usikkert hvor mange

Den amerikanske avisen Boston Globe skrev forrige uke om den samme tematikken, og har så langt identifisert 19 mennesker i Boston-området som kan bevise at de er barn av katolske prester.

Hvor mange barn som har kommet til verden gjennom katolske prester, som forventes å leve i sølibat hele livet, er ikke kjent. Men totalt finnes det omtrent 450.000 katolske prester i verden.

McNeil tror kirken har delvis dekket over tilfellene av barn av katolske prester, på samme måte som med seksuelle overgrep.

Hva slags ansvar har Den katolske kirke for disse barna?

– Det første ansvaret er å akseptere at disse barna finnes og snakke åpent om det. Det andre er å forlange at presten tar ansvar som en voksen. Det er dessverre mange prester som ikke er modne mennesker.

LES OGSÅ: Ny overgrepsskandale

«Hurra og kom igjen!»

McNeil tror det viktigste er at kirken nå tør å være ærlig.

– Ærlighet er smertelig, men den eneste vei for en kristen. Man må innrømme at man har dekket over ting som ikke burde vært dekket over.

Organisasjonen Også vi er kirken (OVEK) er den norske grenen av en internasjonal, katolsk reformbevegelse.

Leder i OVEK, Hanneke Ørne Bruce, kjente ikke til den nye arbeidsgruppen, men på generell basis er hun svært positiv til tiltaket.

– Dette er på tide, og det er noe jeg vil rope både «hurra» for og «kom igjen!» til.

Uenige om norske tilfeller

Kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, Hans Rossiné, skriver på vegne av biskop Bent Eidsvig, i en e-post til Vårt Land, at han ikke er kjent med lignende saker i sin tid som biskop.

– Hvis en slik sak skulle dukke opp, vil vi gå frem i tråd med retningslinjer og føringer fra Roma, skriver han videre.

Hanneke Ørne Bruce, på sin side, kan ikke svare på hvor mange barn av katolske prester det finnes i Norge, men hun vet at det finnes tilfeller og at dette ikke er noe ukjent fenomen.

– Spørsmålet er hva kirken kan gjøre for disse barna og mødrene, og hvordan de skal forholde seg til det. Både med tanke på økonomisk og sosial støtte.

Dobbel synd

Janne Haaland Matlary, medlem av Oslo katolske bispedømmes kommisjon for Rettferdighet og fred, skriver i en tekstmelding at hun vet ingenting om saken.

– Prester som får barn må forlate prestestillingen og ta seg av mor og barn, det vil si gifte seg med dem. Dette gjelder romersk ritus. Hvis de holder det skjult, er det en dobbel synd. Men dette er moralteologi og kirkerett, og ikke mitt fagfelt, skriver hun.

Brian McNeil tror at så lenge man lukker øynene og sier sølibat er det eneste rette, så har Den katolske kirke et stort problem.

– Man trenger ikke leve i sølibat for å leve et fullverdig kristent liv. Men det kommer til å ta tid å få til en så stor forandring.

Han tror mange biskoper har måttet innse at de klassiske verdiene som kirken tidligere forkynte ikke lenger er troverdig.

– Man vil alltid ha mennesker som ikke lever opp til evangeliet, men det viktigste er at institusjonen ikke skal være hyklerisk. Den må være så troverdig som overhodet mulig.

LES OGSÅ: Kvinne «ordinert» til katolsk prest – nektes nattverd

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter