Nyheter

Katolsk prest siktet i underslagssak

Ble anmeldt av St. Svithun katolske menighet. Etterforskningen har styrket mistanken om underslag av menighetens midler, melder politiet.

I vår anmeldte menigheten, via sin advokat, en polsk prest for ­underslag av menighetens penger. Påstanden er at han skal ha krevd gaver for å gjennomføre kirkelige handlinger og stukket unna penger fra kollekten.

Kapellanen er nå, i tillegg til flere andre vitner, avhørt av politiet. Han har også fått status som siktet. Statusen er foreløpig bare en formalitet, men Stavanger-politiet melder at de vil formulere en mer konkret siktelse senere.

LES OGSÅ: Katolsk menighet rammet av konflikt

– Når det gjelder påstanden om underslag av menighetens midler, har etterforskningen styrket mistanken, sier overbetjent og etterforskningsleder ved Stavanger politidistrikt, Sturle Smith.

Erkjenner ikke straffskyld

Etterforskningen har derimot svekket påstanden om at presten skal ha tatt betalt for kirkelige handlinger som skal være gratis.

– Vi har ikke funnet grunnlag som styrker forholdene som er beskrevet i anmeldelsen, sier Smith.

Etterforskningen er ikke avsluttet.

Ba om at presten ble fjernet

Sokneprest Sigurd Markussen har flere ganger siden i fjor vår bedt biskop Bernt Eidsvig om at kapellanen fjernes mens etterforskningen pågår.

I et brev til biskop Eidsvig, som også var lagt ut på menighetens hjemmeside, ber også menighetsrådet om at kapellanen permitteres.

– Vi har via vår advokat ­levert en god del bevis som vi har bedt politiet om å vurdere. Når politiet konkluderer med at det er mistanke om grov korrupsjon, ­anmodet jeg biskopen om å permittere kapellanen, sa Markussen til Vårt Land i fjor høst.

I brevet fra menighetsrådet står det at permisjon er nødvendig «ikke minst fordi det ene forholdet som er under ­etterforskning, går direkte på prestens opptreden overfor en del av menighetens medlemmer og hans forvaltning av sin stilling som kapellan.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Biskop Eidsvig har avvist å avsette presten fordi det ikke foreligger en dom.

– Det er ikke fare for bevisforspillelse her, en etterforskning er ikke en dom, og det kan være misforståelser som ligger til grunn i saken. Dersom jeg suspenderer en prest er det en straff, og straff har alltid med skyld å gjøre, sa Eidsvig.

Etter anmeldelsen har St. Svithun menighet vært herjet av konflikt. I et forsøk på å få klarhet i hva som har skjedd, gjennomførte Oslo katolske bispedømme en visitas i menigheten i fjor høst.

LES OGSÅ: Mange ville snakke med biskopens utsendte

Falske gavebrev for å slippe moms

Menigheten meldte også fra til Tollvesenet om at kapellanen skal ha vært involvert i momsunndragelse. Ved å oppgi at inventar til kirkeoppussingen var gaver fra søstermenigheter, slapp menigheten å betale moms. Menigheten oppdaget at gavebrevene var falske.

Denne saken er foreløpig til behandling hos Tollvesenet, og politiet har ikke mottatt noen anmeldelse fra dem.

Kapellanen erkjenner ikke straffeskyld i noen av sakene. Vårt Land har forsøkt å få kontakt med prestens advokat, Brynjar Meling, uten hell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter