Nyheter

Katolikkenes vitne: Usikker på utfallet

Kirkerettsekspert og prest Torbjørn Olsen er det eneste vitnet som Oslo katolske bispedømme har innkalt i søksmålet mot staten.

– Jeg er usikker på hele greia, så jeg vet ikke, sier Torbjørn Olsen om hva han tror om utfallet i rettssaken Oslo katolske bispedømme (OKB) har anlagt mot Kulturdepartementet.

I rettssaken, som starter i dag, fredag, har OKB stevnet staten for å få omgjort Kulturdepartementets vedtak om at OKB må betale tilbake 40 millioner i statsstøtte. Den fikk de fikk for medlemmer som ikke hadde meldt seg inn selv. Ansatte i OKB fant personene i telefonkatalogen og antok var katolikker ut ifra navnet. Disse personene ble ikke spurt om de var katolikker eller ville være medlemmer i OKB før bispedømme søkte om offentlig tilskudd for dem.

Bispedømmet hevder at en person som er døpt eller konvertert katolikk automatisk vil tilhøre Oslo katolske bispedømme – og dermed utløse statsstøtte – dersom de bosetter seg i bispedømmet. Dette er «ren fiksjon», skriver regjeringsadvokaten i sitt sluttinnlegg. Staten hevder de at de kirkerettslige konsekvensene av en dåp er et internt kirkelig anliggende, og at det å bosette seg i Norge ikke under noen omstendighet kan tolkes som et ønske om å bli medlem i OKB.

– Bispedømmet hevder selv de har en god sak, men det finnes argumenter som kan brukes andre veien også. Til slutt er det retten skal avgjøre saken, og heldigvis ikke meg, sier Torbjørn Olsen.

LES OGSÅ: Eidsvig: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

– Merkelig kort

I et notat som han har delt med flere, skriver Olsen at han er overrasket over at staten ikke går inn på registreringsmetoden, men legger vekt på sin forståelse av hvem som kan regnes som medlemmer av et trossamfunn.

– Jeg tror regjeringsadvokaten har satset på et litt merkelig kort. Det man legger opp til nå, er ikke en sak om telefonkatalogmetoden, men en ren jus-sak, sier han.

«Når departementet nærmest under henvisning til religionsfriheten gjør gjeldende at medlemskap etablert i andre land er noe ganske annet enn medlemskap etablert i Norge, insinuerer man at sann religionsfrihet kun finnes i Norge. Dette er departemental nasjonalsjåvinisme i høyeste potens (…)

Departementets ekstremstandpunkt har en fordel: Det gjør arbeidet mye enklere for våre advokater i den kommende rettssak enn det kunne blitt med en annen departemental logikk. Samtidig gjør det arbeidet vanskeligere for regjeringsadvokatens folk», skriver han.

LES OGSÅ: Skjulte at de brukte telefonkatalogen

– Den katolske kirke er forskjellsbehandlet

OKBs advokater hevder i sitt sluttinnlegg at vedtaket om tilbakebetaling av statsstøtte er en «bevisst og tilsiktet forskjellsbehandling» av Den katolske kirke sammenlignet med blant annet Den norske kirke, fordi det ikke kreves en lokal tilslutning når man flytter internt i sistnevnte trossamfunn. Denne forskjellsbehandlingen er i strid med Grunnloven, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, mener de.

I tillegg til Torbjørn Olsen, skal biskop Bernt Eidsvig holde partsinnlegg for Oslo katolske bispedømme. Staten fører ingen egne vitner.

LES OGSÅ: – Bare et tidsspørsmål før alt eksploderer

Advarte om konsekvenser

Torbjørn Olsen var en av dem som tidlig advarte mot at telefonkatalogmetoden kunne få store konsekvenser for Den katolske kirke i Norge.

– Det er vel ikke ukjent at jeg fra et tidlig tidspunkt var svært kritisk til registreringsmetodene. Jeg får vel stå med det og registrerer at flere er enige med meg nå. Men jeg har ikke til hensikt å si «hva var det jeg sa», sier Olsen.

Mandag ble det klart at statsadvokaten har tiltalt økonomisjef Thuan Cong Pham for grovt bedrageri på grunn av medlemssaken. I tillegg er bispedømmet ilagt et forelegg på 1 million kroner. Straffesaken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt fordi statsadvokaten ikke har funnet holdepunkter for at Eidsvig ga instrukser om medlemsregistreringen og fordi det er uklart om hvilken kunnskap biskopen hadde om den.

LES KOMMENTAR: Reddet av sitt eget rot

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter