Nyheter

Katolikkene i Norge får ikke pengehjelp fra paven

Oslo katolske bispedømme risikerer regning på 80 millioner, men regner ikke med støtte fra Vatikanet.

– Vi er en del av en verdensomspennende kirke, og Vatikanet holdes orientert om sakens utvikling. Men denne saken må vi ordne opp i selv, sier Lisa Wade, fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme, til Dagen.

Mandag ble det kjent at Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever 40 millioner tilskuddskroner tilbakebetalt fra bispedømmet, som fører medlemsregister på vegne av hele Den katolske kirke i Norge.

LES MER: Krever ja fra medlemmer i trossamfunn

Mulig krav: 80 millioner

«Når vedtaket er rettskraftig vil Fylkesmannen gå i dialog med Oslo katolske bispedømme om hvorledes tilbakebetalingen skal foretas», heter det i brevet.

Onsdag meldte Vårt Land at det kan komme pengekrav fra kommunene, omtrent tilsvarende samme summen som den Fylkesmannen har regnet seg fram til.

Dersom Fylkesmannens tolkning av lovteksten om tilskudd til trossamfunn utenfor Den norske kirke blir stående, kan kravene til Oslo katolske bispedømme dermed komme opp i 80 millioner kroner.

LES MER: – Vårt Land publiserer ikke løse påstander, sier redaktør

Vil anke til Kulturdepartementet

OKB har imidlertid lenge vært tydelig på at bispedømmet er uenig i Fylkesmannens tolkning av lovens krav til gyldig innmelding i et trossamfunn.

Bispedømmet kan anke kravet fra Fylkesmannen til Kulturdepartementet innen tre uker. Lisa Wade har bekreftet at OKB vil gjøre dette.

Det kom i fjor høst fram at Oslo katolske bispedømme de siste årene har meldt inn flere titall tusen medlemmer ved å søke etter «katolsk-klingende» navn i telefonkatalogen og andre tilgjengelige registre.

Siktet for grovt bedrageri

Fylkesmannen påla OKB å rydde opp og anmeldte senere bispedømmet til politiet. Bispedømmet, biskopen og økonomisjefen er nå siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Bispedømmet mener at en person som kommer tilflyttende til Norge og er døpt i et annet land, ikke trenger å melde seg aktivt inn i den norske grenen for å være tilskuddsberettiget medlem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter