Nyheter

Kardinal ble juksepave og fikk sparken

Avis skroter katolsk prestespalte etter plagiatavsløringer.

Den katolske kardinalen Luis Cipriani må krype til korset etter at han har blitt tatt for å plagiere direkte sitater fra tidligere paver, melder The Telegraph. Nå får gudsmannen så hatten passer i peruanske medier.

– Mistenkelig interessant

Lederen for Den katolske kirke i Peru har skrevet en spalte for den eldste privateide avisen i landet, El Comercio, og skal ha hatt mange dedikerte lesere. I begynnelsen av august fikk imidlertid journalist Victor Caballero mistanker om urent mel i posen da han leste Ciprianis siste innlegg.

«Det var en svært interessant spalte. Så interessant at det virket mistenkelig at vår venn Cipriani kunne være forfatteren av slik utmerket prosa. Jeg bestemte meg for å sjekke litt på Google og fant noe svært overraskende», skriver Caballero, journalist i Utero, ifølge Telegraph.

Kardinal-copycat

Da journalist Caballero gikk Ciprianis tekst i sømmene, viste det seg at store deler var direkte avskrift av pave Benedikts bok Communio som ble utgitt for to år siden.

Journalisten gravde dypere og fant ut at tilfellet på ingen måte var enestående. Flere paveplagiater dukket opp i en annen artikkel som ble publisert i mai.

Kardinal-copycaten, som han nå blir kalt på folkemunne, hadde også falt for fristelsen til å late som om materiale fra pave Paul VI (pave fra 1963 til 1978) var hans eget. I midten av august publiserte El Comercio i et brev at kardinalen ikke kommer til å skrive for avisen mer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Slurv og forglemmelse

Kardinal Cipriani har bedt om unnskyldning, men mener det hele er blåst ut av proporsjoner.

– Vi burde ta dette med et smil, sier den 71 år gamle presten.

Han skylder på forglemmelse og slurv når han glemte å henvise til hvor sitatene var hentet fra.

– Dere kan fortsatt høre meg på radio og i katedralen, som en god venn som kjemper for Kristi idealer, betrygget kardinalen etterfølgerne.

Ifølge Telegraph har den profilerte, konservative kirkelederen stadig vært i hardt vært de siste årene. En rekke kontroversielle uttalelser har skapt hete debatter. Kardinalen har også fått kritikk for å ha for tette koblinger til mektige, politiske familier og ikke stå på de fattiges side.

Norsk plagiering

Den siste tiden har flere plagiatskandaler blitt rullet opp i Norge. DN-journalist Daniel Butenschøn, Journalisten-redaktør Helge Øgrim, og Vårt Lands egen spaltist, frilanseren Håvard Nyhus, har lagt seg flate og innrømmet juks.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter