Nyheter

Kappløp mot stort 2030-mål

Likestilling mellom kjønnene går framover, men det er ekstremt langt fram for å ­oppfylle FNs bærekraftsmål for 2030.

Nummer 5 av 17 utviklingsmål for 2030 er enkelt formulert: Likestilling mellom kjønnene. Flere av delmålene er svært ambisiøse og vil kreve enorm framgang de neste 13 årene:

Gjøre slutt på alle former for diskriminering for jenter og kvinner alle steder i verden.

Avskaffe all vold mot jenter og kvinner, inklusive menneskehandel og seksuell utnytting.

Avskaffe all skadelig praksis, som baneekteskap og omskjæring.

Erkjenne og kompensere ubetalt arbeids- og husholdningsarbeid.

Sikre kvinner like adgang til ledende stillinger på alle beslutningsnivåer; politisk, økonomisk og i det offentlige liv.

Sikre allmenn tilgang til seksuell og reproduktiv helse.

Har gjort framskritt

De siste tiårene har sett store framskritt, med økt tilgang til utdannelse for jenter, nedgang i barneekteskap og færre svangeskapsrelaterte dødsfall. Av verdens rundt 200 land garanterer 143 kvinner og menn like rettigheter i grunnloven, mens 52 land gjenstår. Fortsatt er det lavere nedre giftemålsalder for kvinner i 63 land, mens 132 land har lik aldersgrense.

Andelen gifte jenter mellom 20 og 24 år som oppgav å ha giftet seg før de fylte 18 år, har gått ned fra 32 prosent rundt 1990, til 20 prosent i 2015.

Likevel: I Sør-Asia og Afrika sør for Sahara gifter henholdsvis 44 prosent og 37 prosent av jentene seg før fylte 18 år. I Nord-Afrika er andelen jenter i barneekteskap mer enn halvert de siste 25 årene, til 13 prosent.

Utsettes for vold

En undersøkelse i 52 ­utviklingsland i perioden 2005–2015, viste at en av fem jenter og kvinner hadde opplevd fysisk og/eller seksuell vold siste år. Sju av ti ofre for menneskehandel er kvinner.

Det går sakte rett vei med ­redusert omfang av omskjæring av jenters kjønnsorganer. I de 30 landene der den skadelige praksisen er mest utbredt, var midt på 1980-tallet annenhver jente mellom 15 og 19 år blitt omskåret. Nå er dette ­redusert til hver tredje jente.

Verdens Økonomiske Forum rangerte i fjor Island, Norge og Finland som verdens tre mest likestilte land, med Jemen, ­Pakistan og Syria på bunn.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter