Analyse

Kan være Tysklands neste sjef

ANALYSE: Med utnevnelsen av Annegret Kramp-Karrenbauer har Angela Merkel sagt hvem hun ønsker skal overta.

Mini-Merkel er hun kalt: Annegret Kramp-Karrenbauer (55) er ny generalsekretær for de tyske kristeligdemokratene (CDU). Alle regner med at hun etter hvert vil etterfølge Merkel som partileder. Men først skal Merkel inn i sin fjerde og siste periode som tysk kansler.

Partiet hennes stemte for å gå inn i koalisjon med sosialdemokratene (SPD). Der foregår uravstemningen fram til 2. mars. Observatører tror det går mot et ja, og da får Tyskland endelig en fungerende regjering på plass, etter å ha vært i et politisk ingenmannsland siden valget i fjor høst.

Flere kvinner

Under partikongressen i Berlin denne uka, utnevnte Merkel nye statsråder til den kommende regjerningen; yngre og flere kvinner enn noen gang før i de tolv årene hun har vært sjef.

Jens Spahn (37) blir helseminister og det yngste regjeringsmedlemmet. Valget av Spahn blir sett på som et taktisk smart trekk. Han er nemlig en av Merkels skarpeste kritikere, og blant annet vært åpent misfornøyd med henne i innvandringsspørsmål. Nå bindes han tettere til Merkels mast.

– Vil han klare det eller ende opp som fiskemat hos haiene, skrev den radikale, motkulturelle avisa Die Tageszeitung (Die TAZ) .

Merkel fikk langvarig, stående applaus etter sin timelange tale mandag, der hun snakket om solidaritet, ny begynnelse, og partiets dårlige valgresultat. Men den populære Annegret Kramp- Karrenbauer stjal showet, da hun holdt en lidenskaplig tale om kampen mot det innvandrer- og EU-kritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD), i følge avisa The Telegraph.

LES OGSÅ: Mener islam er en trussel mot freden i Tyskland

Annerledes i dag

55-åringen leder nå regjeringen i den lille delstaten Saarland i sørvest-Tyskland. I et intervju i avisa Der Spiegel sier Kramp-Karrenbauer at utfordringene for partiet er helt annerledes i dag. Hun skal lede arbeidet med å lage nytt program.

– Vår partiplattform er fra 2007. Det er det samme året som Iphone først kom på markedet. Skal vi tilpasse politikken til dagens virkelighet, må man ha handlingsrom. Det er jeg overbevist om at Merkel gir meg.

Pragmatiske Merkel er opptatt av å bevare sin politiske arv. Hun har modernisert partiet og gjort det spiselig for kvinner, unge og folk i storbyene. Hun vil ha hånda på rattet når grunnlaget legges for en etterfølger, slik at det hun har oppnådd ikke skusles bort. Partiet utfordres av AfD, som feide inn i Riksdagen med over 12 prosents oppslutning. CDU/CSU gikk tilbake over åtte prosent.

Et av de viktigste spørsmålene framover er hvordan de skal klare å holde på høyreflanken, men samtidig ikke miste sentrum.

LES OGSÅ: Høyre-populister henter styrke i gamle Øst-Tyskland

Populær

Kramp-Karrenbauer, eller AKK som hun også blir kalt, regnes som sosialt konservativ, men liberal i økonomisk politikk. Hun er godt likt både på venstre- og høyrefløyene i partiet. Financial Times bruker dette eksempelet: Venstresiden setter pris på hennes støtte til minstelønn og arbeidernes rettigheter. Høyresiden er imponert over hvordan hun framhever familieverdier og at hun er motstander av homofilt ekteskap.

Som Merkel anses hun for å være pragmatisk, og står ikke urokkelig ved en ideologi. En moderat konservativ, som ikke er så ulik Merkel selv, derav kallenavnet Mini-Merkel. En av Kramp-Karrenbauers hjertsaker er familiepolitikk og det å gjøre det enklere for folk å kombinere yrkeskarriere og familieliv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse