Nyheter

Kan spare milliarder på å kutte barneekteskap

Hvert andre sekund blir en jente under 18 år gift et eller annet sted i verden. Slutt på barneekteskap kan spare fattige land for milliarder av kroner hvert år.

De menneskelige kostnadene ved barneekteskap er høye. Jenter rammes hardest, med negative effekter som økt risiko for fattigdom, dårligere helse, avbrutt skolegang, vold og overgrep.

Nå har Verdensbanken og Center for Research on Women regnet på de økonomiske skadevirkningene av barneekteskap. De påviser enorme samfunnsmessige gevinster dersom verdenssamfunnet klarer å nå bærekraftsmålet om å få slutt på alle barne- og tvangsekteskap innen 2030.

LES MER: Hun har stanset 1.000 barneekteskap

25 land er analysert

Forskerne har analysert betydningen barneekteskap har på nasjonale budsjetter og økonomisk vekst i 25 land der minst en av tre kvinner blir gift før de fyller 18 år, og der hver femte kvinne får sitt første barn før hun fyller 18:

• Dersom man i 2015 hadde fått slutt på barneekteskap, så ville det gitt en årlig økt global økonomisk vekst på rundt 566 milliarder dollar. Det tilsvarer drøye 4.700 milliarder kroner, eller langt over halvparten av verdien til det norske oljefondet.

• Et fattig land som Nepal ville i så fall fått over 8 milliarder kroner i året mer å rutte med, Niger ville fått 14 milliarder kroner ekstra, og Etiopia over 40 milliarder kroner.

• Barneekteskap reduserer kvinners lønn med rundt 9 prosent, sammenlignet med andre kvinner. Bare i Nigeria innebærer dette et tap i inntjening og produktivitet på nærmere 64 milliarder kroner.

LES MER: Verdens viktigste investering

Moralsk riktig, og god økonomi

– Barneekteskap stanser ikke bare jenters håp og drømmer. Det hindrer også kampen for å få slutt på fattigdom og oppnå økonomisk vekst. Å få slutt på denne praksisen er ikke bare det moralsk riktige å gjøre, men også det økonomisk smarte, sier prosjektdirektør Quentin Wodon i Verdensbanken, som står som medforfatter av rapporten Economic Impacts of Child Marriage.

Færre barneekteskap vil bety at langt flere jenter enn i dag får fullført sin utdanning, noe som viser seg å ha en rekke fordeler som bedre helse, bedre lønn og færre barnefødsler.

Rapporten kommer samtidig som FN legger fram sine siste prognoser for folkevekst fram mot neste århundreskifte. De beregner at dagens verdensbefolkning på 7,6 milliarder mennesker vil øke med neste 50 prosent innen 2.100, til 11,2 milliarder mennesker.

LES MER: 12-åringer kan bli gift i USA

Barnekull halvert siden 1950

Det skjer til tross for at verdens gjennomsnittlige fødselsrate er mer enn halvert siden midten av forrige århundre, fra et snitt på omtrent fem barn per kvinne i 1950, til under 2,4 barn per kvinne i perioden 2010–2015.

Den desidert største folkeveksten vil skje i fattige land, der barneekteskap er utbredt. For de 47 aller minst utviklede landene viser den siste FN-prognosen at befolkningen nær vil ha doblet seg allerede i 2050, fra dagens 1 milliard til 1,9 milliarder.

I disse 47 landene føder hver kvinne i gjennomsnitt 4,3 barn. Til sammenligning får europeiske medsøstre i gjennomsnitt bare 1,6 barn, altså færre enn de rundt to barn per kvinne som er nødvendig for å opprettholde befolkningens størrelse.

LES MER: Ikke av kjærlighet, men av nød

Redusert folkevekst viktig effekt

Nettopp redusert folkevekst er ifølge analysen fra Verdensbanken og Center for Research on Woman en av de viktigste effektene av å få slutt på barneekteskap.

Rapporten anslår at jenter som gifter seg som 13-åringer, i gjennomsnitt vil får 26 prosent flere barn enn de som venter til de er 18 år eller eldre.

I den gruppen land som er analysert, ville den totale fertilitetsraten sunket med gjennomsnittlig 11 prosent hvis man ble kvitt barneekteskap. I Niger, der hele tre av fire kvinner gifter seg før de fyller 18 år, ville slutt på barneekteskap bremse folkeveksten med 5 prosent i 2030. Landet ville spare anslagsvis 2,3 milliarder kroner årlig bare på lavere utdanningsbudsjett.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter