Nyheter

– Kan leve med uenighet

Espen Ottosen opplever at det er ulike syn på fysisk tukt i Norsk Luthersk Misjonssamband. ­Organisasjonen har likevel ikke foretatt en teologisk ­utredning av saken.

– Det har nok vært noe ulike syn på fysisk tukt i barneoppdragelsen i NLM lenge, og kanskje er det fortsatt slik, sier informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Han møter av og til kristne både i og utenfor organisasjonen som tilhører en generasjon som ble utsatt for fysisk avstraffelse som barn, men som i dag tenker at «dette ikke er noen stor greie», ifølge ham:

– De er negative til vold mot barn og er opptatt av at barn skal oppdras i kjærlighet, men et klaps fra eller til mener de ikke må gjøres til den store hoved­saken.

Ulike meninger i organisasjonen til tross: Temaet har ikke blitt gjenstand for offisiell behandling i NLM, noe som av og til gjøres i viktige teologiske spørsmål. ­Ottosen har ikke noe klart svar på hvorfor.

– I stedet oppfordrer vi foreldre­ til å vise barna masse kjærlighet og sunn grensesetting, sier han.

LES OGSÅ: Rystet over menighets holdninger

Kan leve med litt uenighet

– Burde ikke fysisk tukt bli gjenstand for offisiell behandling når det er uenighet?

– Jo, det kan hende at det ville vært nyttig og på sin plass. Samtidig er organisasjonen først og fremst opptatt av visjonen og de store, teologiske spørsmålene som binder oss sammen. I enkelte spørsmål kan man leve med litt uenighet.

– Men denne tematikken dreier seg jo om brudd på norsk lov?

– Hvis noen i våre sammenhenger hadde gått ut og oppfordret til fysisk avstraffelse, så ville vi nok reagert. Samtidig er ikke norsk lov hellig. Det går an å mene i mange spørsmål at norsk lov burde vært endret ­eller justert.

LES ALF GJØSUNDS KOMMENTAR OM FARS HÅND: «Jeg var livredd den hånden da jeg var gutt.»

Polarisert fremstilling

– Men vi snakker om vold mot barn i dette tilfellet?

– Ja, og da er det en del kristne som synes at det blir for kategorisk å si: Enten støtter du vold mot barn, eller så mener du all fysisk avstraffelse er greit. Mange synes det blir for polarisert å fremstille tematikken slik, sier Ottosen, som har fulgt debatten i mange år.

– Hver eneste gang jeg uttaler meg, kommer det mennesker til meg og sier at de vil ikke være med på at «mine foreldre utøvde vold mot meg fordi jeg fikk et vel fortjent klask som niåring». Men for egen del er jeg tydelig på at jeg fraråder klasking, ris og all form for fysisk avstraffelse, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter