Nyheter

– Kan føre til splittelse

I frikirkene har spørsmålet om likekjønnet samliv stor sprengkraft, tror Knut Refsdal i Norges Kristne Råd.

– Vil vi se splittede menigheter og kirkesamfunn?

– Det spørs hva en mener med splittelse – er Den norske kirke­ splittet? Jeg tror nok det er en fare for at den kan føre til at menigheter blir ekskludert og at enkeltmennesker vil melde seg ut. Samtidig har mange frikriker tradisjon på å takle uenighet og debattere, sier Knut Refsdal, ­generalsekretær i Norges Kristne­ Råd.

LES MER: Går ut av babtistmenighet i protest 

Presses fram

– Jeg kjenner minst seks pastorer som ønsker å åpne mer for homofile, sa den tidligere pinsepastoren Thomas Erlandsen til Vårt Land i mai og ba disse pastorene i Pinsebevegelsen om å stå fram.

Mer dialog om homofile presser seg fram i frikirkene, sier Knut Refsdal.

– Den norske kirkes vedtak på Kirkemøtet om å vie likekjønnede er et forvarsel om at denne saken kommer høyere på dagsorden. Min opplevelse er at mange av frikirkene er mer åpen for ulike standpunkter og viser mer vilje til å lytte til homofiles erfaringer enn for fem-ti år siden, sier generalsekretæren.

Biskopenes holdning om at likekjønnet ekteskap ikke skal splitte kirken bør også andre kirker ta lærdom av, mener Refsdal. Noen frikirkeledere mener imidlertid at denne saken er så viktig at Den norske kirkes eksempel ikke kan følges.

Ikke debatt

Metodistkirkens blad, Brobyggeren, vil ikke åpne for diskusjoner i bladet før den internasjonale kommisjonen som ser på homofilispørsmålet har lagt fram sitt forslag. Få ­andre skriftlige organ for kirkesamfunnene har en åpen debatt om likekjønnede.

– Er dette en klok strategi, Refsdal?

– Jeg skal passe meg for å kritisere kirkene, men jeg er for et prinsipp om åpenhet. Jeg tror vi takler og tåler debatt. En åpen diskusjon bidrar til at ulike sider kommer fra, og det skjerper argumentasjonen, sier Knut Refsdal.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter