Nyheter

Kan ende med høstbråk om statsbudsjett

Selv om budsjettpartene snakker mykt og håpefullt om enighet, kan også høstens forhandlinger ende med floker og drama.

Høyre, Frp, Venstre og KrF har fått utsatt frist og i praksis to uker på seg til å gjøre hele forhandlingsjobben om statsbudsjettet. Skal de virkelig unngå brudd og bråk, må de blåblå nikke blidt til ekstrasatsinger langt tidligere. Og ikke vente til dagene i sluttspurten.

Hvis ikke frykter kilder i sentrumspartiene at det kan ende med høstbråk i år igjen. Sentralt i KrF anser man nemlig jakten på enighet og ekstra milliardbeløp som minst like krevende som de foregående årene. Da var forhandlingene svært nær å kollapse.

– Vi har dårlig tid, sa både Høyre-forhandler Nikolai Astrup og Frp-kollega Helge André Njåstad til pressefolk, på vei inn til det første budsjettmøtet tirsdag ettermiddag.

Da hadde også den rødgrønne opposisjonen brukt et stortingsmøte tidligere på dagen til å presse dem – og refse tidsbruken.

LES OGSÅ: Venstre med kurs bort fra makker KrF

Bedre blå start?

Kilder i det blåblå forhandlingslaget hevder overfor Vårt Land at de alt har jobbet frem løsninger som kan gi forhandlingene en god start. Tre tidligere år er de blåblå blitt beskyldt for nettopp det motsatte: Bruke altfor lang tid på å servere motparten svar som kan skape fart i kjøpslåingen.

Men de er bekymret for at Venstre og KrF benytter alternative budsjetter med ganske ulik finansiering av hjertesaker og satsinger.

– Mange av primærforslagene til KrF og Venstre er vanskelige for oss. Men alle fire har klart å bli enige fire ganger før og det kan vi klare fire ganger til, sier Frp-forhandler Njåstad.

– Alle partier har ansvar for å gjøre opp budsjettet innenfor en ansvarlig ramme. Det betyr at vi må gjøre reelle prioriteringer mellom gode formål, sier Høyres Astrup.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Litt lettelse

Etter det første forhandlingsmøtet formulerte KrFs Kjell Ingolf Ropstad seg optimistisk:

– Vi har ikke fått noe tilbud eller noe konkret på bordet, men absolutt gode signaler, sier han.

– Bedre signaler enn ved tidligere oppstartsmøter?

– Høyre og Frp erkjenner at alle partier må ha gjennomslag. Selv om det er stramme rammer, svarer Ropstad.

Etter det Vårt Land forstår ble det ikke lagt frem konkrete løfter om påplusninger. Men anerkjennelsen av Venstres og Frps hjertefelt ble i sentrumsapparatene opplevd mer imøtekommende enn tidligere anledninger.

– Det vanskelige er å finne omprioriteringer som alle fire kan støtte, erkjenner Venstres Terje Breivik.

LES OGSÅ: Milliardkrise før budsjettstart

Veteraner på bakrommet

I oppvarmingen før «kampstart» har begge sider benyttet seg av budsjettveteraner som veiledere: I KrF deltok ringreven Hans Olav Syversen i et budsjettmøte mandag. I Høyres stortingskorridorer var også veteranen Svein Flåtten å se.

Syversen og Flåtten har bidratt til å lande fire budsjettavtaler, men sitter ikke lenger på Stortinget etter høstens valg. Men Flåtten ble like etter valget hentet inn som statssekretær hos statsminister Erna Solberg. Tolkningen var at Høyre ikke ville tape nødvendig kompetanse på Venstres og KrFs budsjettvrier.

Rødgrønt opprør

Bare få timer før forhandlingsstart sto Ap-leder Jonas Gahr Støre for en protestmarkering mot at Høyre, Frp, KrF og Venstre fikk utsatt forhandlingsfrist. Støre tok ordet ved stortingsmøtets start, fordi Ap, Sp og SV ville stemme mot utvidet forhandlingstid.

– Dette blir igjen en høst hvor man fraviker etablerte regler for behandling av et budsjett. Det gir vanskeligere arbeidsvilkår for Stortinget, sa Støre.

Høyres Nikolai Astrup avviste påstanden:

– Om ikke endringer ble gjort, ville det vært avsatt bare seks dager til å forhandle budsjettet. Det tror jeg alle vil skjønne er urealistisk, sa Astrup.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter