Nyheter

Kan bli enda færre prester i nord

Teologistudiet i Tromsø foreslås nedlagt. Biskoper og prestestudenter frykter det blir kniven på strupen for rekruttering til presteyrket i nord.

Bilde 1 av 2

– Hadde jeg måttet til Oslo for å ta presteutdanningen, ville jeg aldri hatt anledning til å ta den. Jeg er en godt voksen dame med familie og barn som har fått et prestekall i voksen alder. At studietilbudet finnes i Tromsø er helt avgjørende for at jeg kan bli prest, sier Ellisiv Yttervik.

Fulltidsstudenten ved teologistudiet ved Universitetet i Tromsø er en av mange som nå frykter fremtiden for presteutdanningen i nord.

Etter beskjed fra Kunnskapsdepartementet om å vurdere fag med svak rekruttering som kan kuttes, vurderer universitetet nå å legge ned hele teologistudiet. I desember skal universitetsstyret avgjøre om de velger å svinge øksen.

DISKUTÉR: – Vi er bekymret for rekrutteringen i nord.

– Et helt annet alvor nå

Det er ikke første gang bekymringene for presteutdanningen brer om seg i nord. Også i 2010 ble det varslet om at teologistudiet kunne gå under kniven. Problemet var at tilbudet tiltrakk seg for få studenter.

Denne gang er det enda større grunn til bekymring, mener professor i systematisk teologi, Espen Dahl.

– Det er et helt annet alvor nå. I 2010 gikk de gjennom flere fag med svak rekruttering. Noen gikk fløyten og vi fikk gult lys med beskjed om å øke rekrutteringen. Denne gangen peker fakultetet eksplisitt på teologi som et fag som bør legges ned, sier Dahl.

Han er en av to ansatte som for øyeblikket er ansatt ved studieretningen, og understreker at det kun er teologistudiet, ikke religionsvitenskap, som er truet av nedleggelse.

LES MER: Staten kvitter seg med presteutdanning sørpå

Frykter for rekruttering i nord

Men teologiutdanningen er viktig, mener biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor Berger Jørgensen.

Den avtroppende biskopen frykter i tillegg for rekrutteringen til prestestillinger i nord. I bispedømmet hans er det et kontinuerlig underskudd på bemanning. Per dags dato har de 5-6 stillinger som akutt trengs å besettes. I tillegg har de flere midlertidige stillinger, og aktivt bruk av vikarer.

Trenger forbilder nordfra

Også Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN) frykter for konsekvensene. Dette er Tromsø-universitetets praktisk-teologiske senter, og en avgjørende samarbeidspartner for teologistudiet.

– Det er stor prestemangel. Da må rekrutteringsproblemet ses på som et problem som kan løses. Men hvis teologistudiet i Tromsø legges ned nå, vil den døren være lukket for lang tid, sier konstituert rektor ved KUN, Bernd Krupka.

KUN vil ikke bli direkte berørt av nedleggelse på teologi, selv om de ifølge Krupka kanskje må inngå samarbeid som er «mindre robuste». Men han frykter nedleggelse vil svekke svekke Nord-Norges teologiske fagtyngde – og være uheldig for rekrutteringen.

– I en situasjon der mange prester er sørfra, og man ikke har forbilder i nærmiljøet som blir prester, sitter det langt inne å ta en presteutdanning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fagpåfyll med verdi

Han vektlegger også teologimiljøets betydning for etterutdanning og faglig påfyll for prester i regionen. Blant annet fordi mange kristne miljøer i nord skiller seg fra dem i sør. Derfor er det viktig at prester sørfra settes godt inn i den religiøse konteksten, sier Krupka.

Han støttes av kapellan i Elverhøy menighet i Tromsø, Torbjørn Askevold.

– Som prest i Tromsø opplever jeg det veldig verdifullt å ha teologimiljøet her. Det gjør det attraktivt å jobbe i Tromsø for min del. Å miste fagmiljøet ville vært et stort savn, sier Askevold.

I likhet med Yttervik avsluttet Askevold utdanningen sin her. Heller ikke han ville blitt prest om han hadde måttet ta studiet i Oslo.

LES MER: – Vi har ikke gjort nok for å rekruttere, sa kirkerådsleder i 2013.

Har få studenter

Også leder ved Institutt for historie og religionsvitenskap, Fredrik Fagertun, mener både prestemiljøet og kirkemiljøet vil tape på at denne akademiske delen av miljøet blir borte, sier Fagertun.

På teologiutdanningen har det vært mellom to til fire studenter på master- eller bachelor-nivå, forteller Fagertun. Men legger til at siden det er flere som bare er innom utdanningen, vil tallene på studenter kunne være noe misvisende.

Ved praktisk-teologiske studier på KUN er tallet noe høyere. Til sammen uteksaminerte de 17 prestestudenter i løpet av 2014 og 2015. Mellom 2011 -2015 var det 35 prester, 8 kirkemusikere, 4 diakonistudenter med deler av sin utdanning og en til to kateketer, som gikk ut fra KUN, opplyser rektorvikar Krupska.

LES OGSÅ: Her vil ingen bli prest

Vanskelig å rekruttere

Da teologiutdanningen ble opprettet, var det et særskilt tiltak. Slik bør det også fortsette, mener Fagertun:

– Hvis utdanningen skal fortsette som i dag, må man opprettholde det som særskilt fordi det er behov for det i nord, sier instituttlederen.

Det som uansett er sikkert er at de må jobbe med rekrutteringen selv om det er utfordrende, mener han. De siste årene har de arrangert samlinger der de har laget brosjyrer og promotert det på sine hjemmesider. Resultatet i økt tilstrømning av studenter har imidlertid latt vente på seg.

LES MER: Menighetsprestene forsvinner til fordel for «spesialprester».

Gir nyttig bredde

En som allerede er en sikker rekrutt er student Ellisiv Yttervik. Hun blir i definitivt i Tromsø.

– Dere er veldig få på studiet. Føler du at det er et godt nok fagmiljø?

– Absolutt. Her er fagmiljøet mye mer blandet enn på Teologisk fakultet og Menighetsfakultetet i Oslo. Blant annet har det å studere med studenter som tar religionsvitenskap gitt nyttige perspektiver. Det tror jeg er en sunn erfaring også i jobben som prest. Da er man jo nødt til å forholde seg til folk som tenker annerledes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter