Nyheter

Kan bli boende 
ni år på 
asylmottak

Adam Dzortov (10) og hans tre søsken kan bli boende på mottak i ni år. Det gjør at tiåringen fortsatt ikke får helsehjelpen han trenger.

Bilde 1 av 5

En vanlig ettermiddag i familien Dzortovs liv: Tiårige Adam kommer hjem til mottaksleiligheten familien disponerer. Rullestolen kommer ikke inn, faren tar i et løft. Adam bæres opp trappen, inn i leiligheten og opp i senga – til en lur etter en lang skoledag.

Etter flere operasjoner frykter ikke legene lenger for livet til den russiske asylsøkergutten. Men livet, og oppfølgingen av Adams helse, er stadig usikker.

– Adam får ikke tilfredsstilt sine medisinske behov, og er avskåret fra grunnleggende rettigheter han har som funksjonshemmet barn. Gutten bor i dag under uverdige forhold som ingen barn i Norge bør oppleve, sier advokat Olga Halvorsen.

Begrensninger

Siden Vårt Land besøkte familien sist, har situasjonen blitt betraktelig bedre. På fjorårets første junidager var familien redde for at gutten ville dø, siden legene ikke fikk lov til å utføre ryggoperasjonen Adam trengte. Men sykehuset snudde, og ni måneder senere var ryggen til tiåringen rettere. Han puster lettere, smiler oftere.

Nå har familien også fått opphold, men med begrensninger. Det er begrensningene som gjør at advokaten omtaler Adams 
leveforhold som «uverdig». Familien har nemlig ikke rett til bosetting i en norsk kommune.

LES OGSÅ: «Grunn til opphold»

Tømmer tarm på soverommet

Dermed må tiåringen og familien fortsette å bo i mottaksleiligheten på Strømmen, Akershus. I tillegg til mange løft opp og ut av rullestol, gir det også lite rom for god nok helsehjelp i hverdagen.

– Legen har uttalt at han for lengst burde ha kommet i gang med et bedre tømmingsregime, men boforholdene på asylmottaket tillater ikke dette, forteller 
advokaten.

Hygienen er heller ikke 
optimal, og legene har reagert på situasjonen. Moren og faren til Adam må tømme tarmen hans på samme rom som de selv, Adam og lillebroren sover i. I tillegg må moren møte på skolen tre dager i uken for å bistå med tømmingen på toalettet på skolen.

– Det er en vanskelig situasjon, sier Tanzila Dzortova, Adams mor.

LES OGSÅ: Mange asylbarn kunne fått bli

På vent

Slik kan de komme til å måtte bo lenge. Det er også noe av grunnen til at situasjonen oppleves som spesielt frustrerende: Familien har fått opphold på grunn av Adams helsetilstand. Den er kronisk og langvarig, og vil ikke bedres etter ett år.

Dermed kommer familien til å måtte være her i mange år. Advokaten forstår derfor ikke hvorfor UNE ikke gir familien permanent opphold. Familien har allerede vært her i nesten fire og et halvt år, og Adam må gjennom operasjoner frem til minst 14-årsalderen – minst fire år til.

LES OGSÅ: Situasjonen i Russland forverret

Fjern begrensningene

Mottaksleder i Skedsmo kommune, Jon Grimsby, har god kjennskap til familiens situasjon. Han mener fremtidsutsiktene burde være god nok grunn til at begrensningene fjernes.

– Når Adams behandling er ferdig, vil familien ha vært i Norge i nesten ni år, minst. De vil da ha tre andre barn som har gått mesteparten av sitt skolepliktige liv på norsk skole og er godt integrerte. Sett ut fra regjeringens signaler om lengeværende barn, virker denne behandlingen rar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Klaget

Familien har klaget på begrensningene, men fikk nylig avslag fra Utlendingsnemnda (UNE). Begrunnelsen er misbruk av asylinstituttet, samt at oppholdstillatelse «gis ene og alene av hensyn til Adams helsesituasjon».

Advokaten reagerer på begrunnelsen, og viser til at begrensede tillatelser stort sett gis i saker der asylsøkerne ikke har lagt frem, eller oppgitt falske, ID-papirer, eller ved sykdom som kan kureres ved kortere opphold i Norge. Ingen av forutsetningene gjelder Adam og familien, mener advokaten, som nå klager avslaget til sivilombudsmannen, etter råd fra Barneombudet.

LES OGSÅ: Skeptisk til å bytte mottak

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter