Nyheter

Kampen om kristenvelgerne spisser seg

Sylvi Listhaug (Frp) fikk skyts fra flere fronter under Evangeliesenterets debatt onsdag. – Listhaug appellerer til et mindretall av aktive kristne, men utfordrer KrF, mener forsker.

Bilde 1 av 3

Debatten om kristne verdier har rast i sommer og en rekke politikere har vært til stede ved flere kristne stevner. Blant disse var Evangeliesenterets landsstevne i Østerbo på onsdag. Da ble det invitert til debatt med politikere fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet, KrF, Frp og Høyre.

Debatten ble til tider opphetet. Martin Kolberg (AP) gikk kraftig ut mot Sylvi Listhaug og måten hun omtaler innvandrere. Kolberg hevdet at Listhaugs retorikk er i strid med den kristne forståelsen om hvordan man oppfører seg overfor sin neste. Listhaug på sin side hevdet på sin side at de kristne, vestlige og humanistiske verdiene er under press fra innvandringen om man ikke får kontroll på situasjonen.

LES MER: Martin Kolberg gikk i strupen på Sylvi Listhaug

Aktive kristne

Pål Ketil Botvar, forsker ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo), påpeker at kristne velgere generelt stemmer på Arbeiderpartiet og Høyre, og at den såkalte kampen om kristenvelgerne i realiteten handler om den mindre gruppen av aktive kristne som i tillegg er skeptisk til innvandring.

– Blant de aktive kristne står KrF sterkt. Om man ser på Frp og KrF, er det nok en kamp om de kristne velgere som er skeptiske til innvandring. Blant disse har Frp en appell, sier Botvar.

LES MER: – Listhaug bruker kristne verdier i kulturkrig

Tradisjon

Forskeren mener Listhaug tar opp tradisjonen og appellen blant kristenfolket som Carl I Hagen hadde i sin tid som Frp-formann.

– Hun er tydelig på at hun selv er kristen og argumenterer for at det er en spenning mellom kristendom og islam. Men om man ser på det kirkelige og aktive kristenfolket, er det mange som er positive til innvandring og innvandrere. Så her appellerer hun til et mindretall av de aktive kristne, sier Botvar.

Men på tross av at Listhaug appellerer til et mindretall, mener Botvar at dette kan bli en utfordring for KrF siden partiet er svært avhengig av denne velgergruppen.

LES MER: Listhaug: – Ikke nytt at sosialister, kristne eller ei, er uenige med meg

Ber KrF velge

Under onsdagens debatt på Evangeliesenteret spilte Listhaug opp under usikkerheten om hvilken side KrF vill ende opp på etter valget.

– Jeg har truffet mange av KrFs velgere og de spør hvem KrF egentlig vil samarbeide med. Jeg tror mange vil ha en avklaring. Om man åpner for Arbeiderpartiet, får man også LO på kjøpet, og de har åpnet for boikott av Israel, sa Listhaug til kveldens kanskje største applaus.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Listhaugs uttalelser kun bygger opp om et bilde hun ønsker å skape om KrF.

– Det er bare å lese landsmøtevedtaket vårt om at vi ønsker en regjering med sentrum og Høyre. Hvis ikke vi får til det, vil vi mest sannsynlig gå i opposisjon. På den andre siden kan man jo spørre seg hva som skjer med Frp dersom de ikke får til en blåblå regjering. Det er det ingen som vet, sier Hareide.

LES MER: Jakten på kristenvelgeren – Del 1

Tøyelig begrep

Botvar mener det er en tendens til at religion får en større plass i den norske offentligheten og at det er en politisk kamp om hvordan man skal definere kristne verdier.

– Det er vanskelig å si hvilke verdier som ikke har rot i kristendommen i et samfunn som det norske. Man kan nesten si hva som helst og begrunne det med et eller annet i kristendom og bruke bibelvers, sier Botvar.

I tirsdagens Vårt Land gikk kristensosialistene og stortingskandidatene fra SV Freddy Øvstegård og Solveig Skaugvoll Foss hardt ut mot Listhaug og mente de kristne verdiene som virkelig er truet er solidaritet, fellesskap og likhet. KrF-leder Knut Arild Hareide har på sin side påpekt at flere av Frps standpunkter er i strid med kristne verdier, som tvillingabort, aktiv dødshjelp og en liberal alkoholpolitikk.

– Kristne verdier er et ullent begrep som kan tøyes i ulike retninger, og ulike politikere definerer det på ulike måter, sier Botvar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter