Nyheter

– Kampen er ikke over

Kai Steffen Østensen foreslo selv å legge ned Åpen folkekirke etter at de vant saken om likekjønnet vigsel. Nå er han en av flere som lar seg provosere av Rolf Reikvams utspill.

– Dette er fullstendig feil tidspunkt å ta en debatt om Åpen folkekirkes eksistens på. Vi står midt i et kirkevalg. Det er rett og slett skivebom fra Rolf Reikvam, sier Kai Steffen Østensen, medlem av Åpen folkekirke fra Agder og Telemark bispedømme.

Etter at Vårt Land i går skrev om at ÅF-medlem Rolf Reikvam ønsker å legge ned sin egen kirkepolitiske liste har det strømmet inn reaksjoner fra andre medlemmer av ÅF som er fullstendig uenige med Reikvam. En av dem er Østensen – som selv foreslo å legge ned listen etter at de hadde vunnet frem i saken om likekjønnet vigsel i 2016.

– Den gang var det mange som ble irriterte på meg. Men poenget er at vi allerede har hatt denne diskusjonen og kommet frem til at vi fortsatt behøves som den kirkepolitiske listen vi er. Er det noe vi trenger, særlig her nede i Agder, så er den en raus og inkluderende folkekirke, mener Østensen.

LES OGSÅ: Vil legge ned sin egen liste

Hardt mot hardt

Han er en av dem som frykter at sakene ÅF har vunnet, slik som likekjønnet vigsel, kan reverseres om ÅF gir seg nå.

– Vi trenger ikke sette hardt mot hardt, men vi må være bevisst rollen man har tatt. Det finnes fortsatt bispedømmer i dette landet som trenger at vi kjemper for en åpen, raus og inkluderende kirke.

Men må dere ikke tørre å sette hardt mot hardt for å vinne disse kampene?

– Jo, for vi har fortsatt noe å kjempe for. Det er bare å ta en titt ut i Europa og se hvordan trossamfunn og kirker blir brukt til å innskrenke viktige rettigheter. Samtidig handler det om at kirka som en etisk, kristen aktør skal kunne si ifra når storsamfunnet går for langt. Der mener jeg ÅF er med på å sette en helt avgjørende agenda, svarer Østensen.

– Vil bli trangere uten ÅF

Nell Gaalaas-Hansen er tillitsvalgt for Åpen folkekirke i Tunsberg bispedømme og også medlem av SV, slik som Rolf Reikvam.

– Da jeg så Rolfs uttalelse fikk jeg rett og slett hakeslepp. Hvis han er så misfornøyd – kunne han ikke bare meldt seg ut?

Gaalaas-Hansen reagerer også på at Reikvam sier at ÅF er med på å opprettholde splittelsen i Den norske kirke mellom dem som var for vigselsvedtaket og dem som var mot.

– Det er ikke slik at ÅF har skapt den konflikten – den har vært der hele tiden. Og når folk sier dette er en sak som er vunnet må jeg si meg helt uenig. Det er nesten som med demokrati- og likestillingskampene: De må føres hele tida. At kirka skal være åpen for alle er en vedvarende prosess.

Hva ville vært konsekvensen om ÅF la ned?

– Jeg er helt sikker på at valgdeltakelsen ville gått ned, og jeg tror kirka ville blitt litt mer en klubb for folk med særlige interesser. Jeg er redd kirka ville blitt trangere, rett og slett.

LES OGSÅ: Legg ned, Åpen folkekirke!

– Kampen er ikke over

Gaalaas-Hansen peker på at det finnes bispedømmer i landet der det er «ganske trangt nåløye for folk som ønsker jobb i kirken og ikke lever et heterofilt liv», og får støtte fra Therese Utgård, leder for ÅF Møre.

For vår del er ikke kampen over. I Møre bispedømme har vi utlysningstekster til vigslede stillinger der samlivsform fortsatt etterspørres og kan vektlegges. Det betyr at skeive fremdeles aktivt diskrimineres, mener jeg.

Hun synes det ironisk nok er et Oslo-perspektiv over utspillet til Reikvam om at ÅF bør legge ned.

– ÅF har tatt innover seg utfordringene i Møre og støtter vår kamp nasjonalt. Jeg kjenner meg ikke igjen i Reikvams beskrivelse av ÅF som et «oslostyrt prosjekt», sier Utgård.

Den stille majoriteten

Det gjør heller ikke Sveinung Moesgaard Skjesol fra Hamar bispedømme.

– I Biri opplever vi ikke ÅF som et Oslo-prosjekt. Reikvam tror kanskje at saken om likekjønnet vigsel er vunnet for alltid. Det tror ikke vi i regionlaget her på Hamar. Men vi har enda større ting å arbeide med: Å utvikle en folkekirke i en ny tid, sier han.

Skjesol mener ÅF står foran store utfordringer og innrømmer at de har både felles og motstridende interesser med andre grupper i kirka.

– Men vi vil være tydelige forkjempere for å utvikle kirkedemokratiet og bevare kirka for alle, ikke minst den stille majoriteten.

LES OGSÅ: Fortsetter å kjempe med samme kampsak

– Rart å være utgått før vi har startet

Thor Magne Seland er fersk toppkandidat til ÅF sin liste i Stavanger som stiller for første gang i bispedømmet.

– Det er rart å være utgått på dato før vi har startet. For meg som er ny i organisasjonen fremstår det veldig merkelig, sier Seland.

Han er opptatt av at det ikke bare er «kampsaker og polariserte debatter» som gjelder for å skape engasjement.

– Kanskje er søken etter mening og deltakelse i et fellesskap som virker samlende viktigere enn noen gang? Det er fortsatt en vei å gå før døren er så høy og porten så vid som den bør være, mener Seland.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter