– Han er godt skodd for jobben, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun kom ut på Slottsplassen sammen med den nye justis- og innvandringsminister etter statsråd fredag. Solberg peker på at Kallmyr har vært statssekretær i Justisdepartementet i to år – fra oktober 2014 til februar 2016, først for statsråd Anders Anundsen og deretter for statsråd Sylvi Listhaug.

– Jeg vet at han kommer til å følge opp Tor Mikkel Waras arbeid med å sørge for at vi får et aktivt politi i alle ledd, sa statsministeren på pressekonferansen.

Oppsikt

Som statssekretær skapte Kallmyr stor oppstandelse i 2016. Etter at flere av asylsøkerne som kom til Norge over Storskog i Finnmark hadde søkt tilflukt i kirker i fylket for å unngå å bli tvangsreturnert til Russland, varslet Kallmyr at regjeringen vurderte å oppheve rundskrivet fra 1993 der departementet sier at politiet ikke skal gå inn i kirker og hente ut asylsøkere med makt.

– Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, han til NTB.

Det faktum at ordningen har eksistert siden 1993 var ikke noe argument:

– Jeg kan ikke svare på hvorfor tidligere regjeringer har akseptert noe sånt. Man skal ikke kunne gå i kirkeasyl for å unngå å bli returnert, fastslo Kallmyr.

Særlig Den norske kirke reagerte sterkt på utspillet. Kirkeasylrundskrivet ble ikke opphevet.

Året før reiste Kallmyr til Eritrea for å få garantier som kunne gjøre det forsvarlig å sende eritreiske flyktninger tilbake til hjemlandet. Regjeringen lyktes ikke. Eritrea nekter fremdeles å ta tilbake avviste borgere som ike får opphold i Norge.

Advokat

Kallmyr er 40 år gammel og kommer fra Fræna i Møre og Romsdal. Han er utdannet jurist og kommer til justisministerjobben fra stillingen som partner og advokat i Advokatfirmaet Ræder.

Kallmyr var partner også i selskapet før han ble statssekretær med særlig ansvar for asyl- og innvandringssaker. Da han gikk av som statssekretær i 2016 for å gjenoppta advokatpraksisen sa han dette til NRK:

– Den nye jobben gjør at jeg får større mulighet til å være med familien.

Kallmyr begynte sin politiske karriere i Møre og Romsdal FpU, der han etter hvert ble formann. Fræningen har også hatt en rekke verv i Oslo-politikken. Blant annet har han sittet i finanskomiteen i Oslo bystyre, han har vært byråd for miljø og samferdsel fra 2007 til 2011, og han ledet byutviklingskomiteen fra 2011 til 2012.

Ros

Frp-leder Siv Jensen gir Kallmyr følgende skussmål, via NTB:

– Han er en erfaren Frp-er som jeg er glad for at nå blir justisminister. Han er godt kjent med arbeidet i Justisdepartementet som tidligere statssekretær, spesielt innvandringsområdet.

Femte

Når Jøran Kallmyr nå trer inn som justis- og innvandringsminister, blir han den femte siden Fremskrittspartiet gikk inn i regjering i 2013:

Først ut var Anders Anundsen, 2013-2016.Så Per-Willy Amundsen, 2016-2018.Så Sylvi Listhaug, januar 2018-mars 2018.Så Tor Mikkel Wara, 2018-2019.