Religion

Kaller inn til møte om tro

Helseminister Bent Høie skal møte Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn for å drøfte troens plass i helsevesenet.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) ba om å få et møte helseminister Bent Høie (H) for å drøfte hans innspill til den helhetlige stortingsmeldingen om ny tros- og livssynspolitikk som Kulturdepartementet jobber med – men fikk nei.

Et par uker senere har helseministeren snudd og inviterer likevel til drøftingsmøte.

LES OGSÅ: Samvitsutval stiller opp for spiralnektar

Avslag på søknad

– Vi mener det er på tide at Høie tar ansvar for tro og livssyn i helsevesenet og inviterer til et konsultasjonsmøte med de viktige aktørene på feltet - slik at disse får mulighet til å diskutere og komme med innspill, sier sekretariatsleder i STL, Anne Sender.

Hun håper møtet med Høie kan resultere i en slik bredere konsultasjon.

– Og så skal vi ta opp behovet for å starte kurs for samtalepartnere. Vi har fått avslag på søknad om støtte til dette, men vi mener det er viktig – fordi vi trenger erfaringene, gode som dårlige også underveis til en helhetlig strategi, plan og modeller rundt faglig utvikling på feltet, sier Sender.

Hun forteller at STL i samarbeid med teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo (TF) ønsker å lage en nasjonal standard for samtalepartnere i helsevesenet.

– Vi vil starte opp et kurs på masternivå for å sikre at samtalepartnere har kompetanse - med forankring i eget trosfelt. Vi ønsker ikke primært å legge ned ordningen med sykehusprester, men vil utvide og bedre inkludere andre tros og livssyn.

LES OGSÅ: Legger omskjæring ut på anbud

Press fra KrF

For bare en uke siden var Sender oppgitt over at ingen så ut til å ville ta det helhetlige ansvaret for tro og livssyn i helsevesenet.

Line Henriette Hjemdal (KrF) stilte derfor helseministeren følgende skriftlige spørsmål:

– Alle pasienter må bli møtt som et helt menneske med fysiske, psykiske, sosiale, kulturelle og åndelige sider. (...) Jeg er blitt gjort kjent med at det er tatt et initiativ til en bred konsultasjon mellom helsemyndighetene og tros- og livssynssamfunn om ivaretakelse dette. Vil statsråden bidra til en slik bred konsultasjon?

– Jeg har avtalt møte med Samarbeidsrådet om denne saken den 27. oktober, svarer Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion