Politikk

Kaller Hareides argumentasjon for «underlig»

Trine Skei Grande har verken lest boka eller hørt talen til Knut Arild Hareide, men går nå i rette med argumentasjonen hans.

Bilde 1 av 3

– Jeg hadde behov for å holde en verditale nå, sier Trine Skei Grande til Vårt Land.

Delegatene på Venstres landskonferanse har forsvunnet for å spise lunsj. Venstre-lederen sitter alene igjen i salen på Hotell Bristol i Oslo.

LES OGSÅ: Høyres press mot KrF er så tungt at det bidrar til å splitte partiet

KrF sidevalg spøkte i bakgrunnen

Grande har levert en tale om Venstres seiere i regjering og partiets sosialliberale verdigrunnlag for å motivere partiorganisasjonen før lokalvalgkampen neste år.

I bakgrunnen spøkte derimot Kristelig Folkeparti. Venstre-lederen kom med flere hentydninger til den gamle sentrumskameratens forestående veivalg og Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ordet «verdier» gikk igjen gjennom hele talen.

Mye står på spill for det nybakte regjeringspartiet Venstre. KrF-lederens veivalg falt ikke i god jord blant toppene i partiet.

LES OGSÅ: Sp vil i regjering med Ap og KrF

Sentrumsverdier

– Vi er i en tid der verdier har vært diskutert som skiller mellom politiske partier. Jeg hadde behov for å diskutere hva sosialliberale verdier er, sier Trine Skei Grande til Vårt Land nå.

En kunne lagt til: Grande syntes å ha behov for å vise hva hun mener er verdiene som forener det politiske sentrum, og å korrigere Knut Arild Hareides fortelling om hvor KrFs finner størst verdifellesskap. Venstre-folk Vårt Land prater med på landskonferansen føler seg forbigått og undervurdert i Hareides fremstilling.

– Sentrum har historisk stått sammen om noen verdier, sa Grande i talen.

LES OGSÅ: Nå er Hareide fienden i Venstre

Har ikke lest Hareides bok og tale

Der pekte hun på disse verdiene, knyttet dem til Venstres ideologi, historie og budsjettseire – ofte med brodd mot partiene Hareide vil i regjering med.

– Smak litt på ordet fellesskap; det er ikke et sosialdemokratisk ord. Fellesskap er ikke som Jonas Gahr Støre sier – staten. Det er en sentrumsverdi at samfunnet bygges nedenfra, sa Grande i talen.

Kort sagt: Fellesskapet bygges nedenfra gjennom sivilsamfunn, frivillighet, kirke, familier og borgere som har frihet til å treffe ulike valg. Det bygges verken av markedet eller staten alene, var budskapet fra Grande.

Knut Arild Hareide skriver i boka Det som betyr noe sentrums og KrFs fellesskapsverdier opp mot venstresidens, mener kommentatorer. Grande gjør altså det motsatte.

– Jeg har verken hørt eller lest talen eller boka til Knut Arild, bedyrer Grande overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: – Abortalliansen mellom Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg kan lykkes

Kaller Hareides argumentasjon «underlig»

I talen knyttet Grande Venstres gjennomslag i borgerlig regjering til sentrumsverdier: Rus- og psykiatriløft, flere kvoteflyktninger og bistand.

– Den største verdikampen er klimakampen, sa Grande.

– Fellesskap og klima er blant Hareides argumenter for ikke å gå i regjering med Frp, og heller se mot Ap og Sp?

– Det synes jeg er ganske underlig. Mens det er sak nummer én og to i Jeløya-erklæringen, nevnte ikke Støre det som en av syv saker som skrev at han ville gå til valg på i VG forrige uke.

Erna Solberg har gått tungt ut og understreket alvoret ved KrFs veivalg. Kjenner du behov for å si ifra, selv?

– Det alvoret håper jeg KrF-ere kjenner på. Dette er en avgjørelse som får store følger. Men i dag skulle jeg først og fremst bygge opp Venstre-folk før lokalvalget.

LES OGSÅ: Hareide renvasker SV

Mener Ap ligner på Frp

Mens hun ikke har lest Hareides bok, har Venstre-lederen derimot gjennomgått Jens Stoltenbergs samlede trontaler:

– Jeg gikk gjennom alle trontalene hans. Klima er nevnt én gang. Jeg ser dessuten et Sp som vil skrote hele bilavgiftssystemet, som er et ekstremt vellykket klimatiltak.

– Anbefalingen hans er vanskelig å forstå for deg?

– Jeg lurer på hvor mange ulver vi kommer til å ha igjen. Sp vil ikke kjempe for naturmangfold. Knut Arild sa selv at vi har fått gjort mer for asylbarn på åtte uker i ikke-sosialistisk samarbeid enn SV fikk til på åtte år.

– Har du forståelse for at det er svært vanskelig for ham å sitte i regjering med Frp?

– Ja. Det var det for oss også. Men vi hørte aldri én stemme i Venstre som sa at vi heller bør gå til Ap. Arbeiderpartiet og Frp har stått ganske nær hverandre i de sakene som er vanskeligst for Venstre – flyktninger og klima. Men det er et ugjendrivelig faktum at asylbarna de rødgrønne ville kaste ut, laget vi regleverk for som gjør at de kan få bli. Det er et ugjendrivelig faktum at vi tar imot flere kvoteflyktninger enn under de rødgrønne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk