Nyheter

Jurist mener Odins soldater bryter loven

Mener selvjustisgruppen skiller seg fra Natteravnenes virksomhet, og kan bortvises.

Bilde 1 av 2

Innvandringskritiske Odins soldater har vært i hardt vær den siste tiden. Etter at Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, uttalte sin støtte til gruppen i Politisk kvarter tirsdag, har politikere stått i kø for å ta avstand fra Ellingsen og Odins soldater.

Statsminister Erna Solberg sa klart i fra at patruljegruppen representerer et farlig verdisyn.

Men det strides fremdeles om det de gjør er lov. Mens SVs gruppeleder i Stavanger, Eirik Faret Sakariassen, har anmeldt dem for brudd på politiloven, har justispolitikere i KrF og Venstre bedt politiet stoppe de mørkkledde dersom de utfører selv den minste handling som ligner borgervern.

Gruppen selv kaller seg en «privat natteravntjeneste» og hevder de er like lovlige som ravnene i gul vest.

Saklig forskjellsbehandling

Politijurist Kai Spurkland fra Politihøgskolen i Oslo mener derimot at gruppen kan oppløses uavhengig av om de griper fysisk inn i situasjoner når de patruljerer.

– Virksomheter som har til formål om å holde ro og orden, er ikke lov. Etter min vurdering er det veldig klart at Odins soldater rammes av politiloven om offentlig patruljering på en måte som Natteravnene ikke gjør, sier han.

Spurkland peker på at det er store vesensforskjeller på de to gruppene, selv om de påstår å ha samme funksjon. Han mener fremtoningen til Odins soldater spiller en stor rolle, også juridisk.

– Natteravnene har et tydelig sivilt preg og sier klart at de aldri skal gripe inn i situasjoner. Odins soldater fremstår derimot på en avskrekkende måte. De bruker symbolikk som åpenbart assosierer til høyreekstremisme, og de ytrer seg på en måte som avviker fra politiets prinsipper.

Er ikke det da forskjellsbehandling av grupper basert på klær, bakgrunn og politisk ståsted?

– Det er forskjellsbehandling, men det er likevel ikke usaklig. I denne sammenheng er det veldig relevant for lovtolkningen.

LES OGSÅ: Biskop mener Odins soldater er «klovneri».

Uenig

Politidistriktene rundt om i landet har så langt hatt en ulik tilnærming til fenomenet. I Finnmark har politiet uttalt til NRK at de er positiv til at gruppen skal patruljere i gatene. I Vestfold vil politiet derimot hindre de svartkledde å patruljere, ifølge Tønsberg blad.

Spurkland mener de ulike tolkningene kan stamme fra at lokallagene i Odins soldater er forskjellig i både oppførsel og med tanke på medlemmenes bakgrunn.

Flere natteravner

Generalsekretær i Natteravnene, Lars Norbom, tar sterk avstand fra Odins soldater. Han sier det er forkastelig å sammenligne de to gruppene.

– For å bidra til trygghet må du ha en troverdig nøytralitet. Vi er politisk og religiøst nøytrale, mens disse har utspring i et høyreekstremt miljø. De sier også at de er villig til å gå lenger i å gripe inn enn det vi er.

Norbom er ikke kjent med at det har oppstått situasjoner der natteravner har gått lenger enn det som er lov. Han sier likevel at det har vært folk med tvilsomme hensikter som har meldt seg til tjeneste.

– Vi har heldigvis klart å sende dem bort før de har kunnet gjøre noe galt, sier han.

Ifølge Norbom har det den siste uken vært en merkbar økning i antall frivillige som vil bli natteravner

– Mange skriver at de vil bidra fordi de ikke vil at ekstreme ekskriminelle skal beskytte gatene.

Rettssak

Talsperson for de svartkledde, Ronny Alte, er sterkt uenig med politijurist Spurkland.

– Her er han på tynn grunn. Det er ikke ulovlig å gå med samme genser i gatene.

Hva vil Odins soldater gjøre hvis de blir bortvist av politiet?

Da blir det rettssak!

Til Natteravnene svarer han at de lokale natteravnlagene har en annen holdning enn generalsekretær Norbom.

– Vi ønsker ikke noen offentlig skittentøyvask mellom oss og Natteravnene. Men når vi har vært ute og gått, har opplevelsen vår vært at natteravnene har satt pris på oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter