Nyheter

Jubler for feministmoské

Initiativet for en ny, feministisk moské i Oslo heies fram av feministiske muslimer. – På høy tid, sier Minotenk-lederen.

– For et konge-initiativ! utbryter Kadra Yusuf, som er skribent, muslim og feminist.

Reaksjonen kommer etter at Vårt Land skrev om et initiativ for en ny, feministisk moské i Oslo. I den nye moskeen skal alle kjønn be sammen i samme rom, og både menn og kvinner skal kunne være imam. Alle kjønn og legninger skal være uttalt velkommen. Initiativet er tatt av Thee Yezen Al-Obadie, sammen med uformelt nettverk blant Skeiv Verdens medlemmer.

Yusuf har lenge etterlyst at det bør være «høyere under taket» i norske moskeer. I fjor uttalte hun til Dagsavisen at hun ønsker seg en homofil imam i Norge.

– Dette initiativet utfordrer det etablerte muslimske miljøet i Norge. Nå skaper man et nytt, inkluderende rom. Det er fantastisk, sier hun.

– Tror du det er et behov for en progressiv moské i Norge?

– Det er mange feminister som har ønsket seg et slikt tilbud. Det kan skape en møteplass for mennesker som har valgt annerledes, men som fortsatt tror, sier hun.

Hun tror en feministmoské kan bli sted der man kan bryne seg på annerledes-troende og diskutere troen på nye måter. Nå håper hun det etablerte muslimske miljøet vil ønske initiativet velkommen:

– Jeg vet at mange sekulære og liberale muslimer ikke har følt seg velkomme i de etablerte, muslimske miljøene. Jeg håper en feministmoské vil tvinge frem en verdidebatt.

LES OGSÅ: Vil etablere feministmoské i Oslo

– På høy tid at norske moskeer får større mangfold

– Det er på høy tid at vi får et større mangfold i moskeene i Norge, sier Linda Noor. Hun er daglig leder for tenketanken Minotenk, og selverklært muslimsk feminist.

– Det er helt klart et behov for en moské som tydelig definerer et større rom for kvinner og seksuelle minoriteter, sier hun.

Noor sier hun er glad for at initiativtakerne tar til orde for en åpen moské.

– Jeg synes dette initiativet er spesielt bra fordi det er åpent for alle, og ikke bare for kvinner. Det bidrar ikke til kjønnssegregering, og det er viktig.

– Er det forståelig at en del muslimer i Oslo ønsker å starte en feministisk moské?

– Ja. Jeg mener det er en naturlig utvikling av at en ny generasjon muslimer vokser opp i Norge. Noen i den yngre generasjonen vil nok føle seg mer hjemme i en feministisk moské, sier hun.

LES OGSÅ: Skandinavias første kvinnelige imam

– Kvinnelige imamer er kontroversielt

Moskeer som tillater kvinner å lede menn i bønn er sjeldent på verdensbasis.

– Dette er svært kontroversielt innenfor islam, sier Marianne Bøe. Hun er postdoktor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Det rokker ved et grunnleggende spørsmål som er viktig innenfor de fleste religioner: forholdet mellom mann og kvinne.

Hun mener slike spørsmål får konsekvenser for en religions grunnleggende verdier.

– Det er også et lederskapsspørsmål. Den tradisjonelle praksisen er at bare menn kan lede bønnen, sier hun.

Bøe forteller at dette spørsmålet har vært debattert helt siden islams opprinnelse.

– Aisha, en av Muhammads koner, skal visstnok ha ledet andre muslimer i bønn. De som har en mer liberal tolkning av Islam, bruker ofte dette som et teologisk argument, sier Bøe.

Ser ikke behovet for progressiv moské

Basim Ghozlan, moskéleder i Rabita-moskéen, som har rundt 3000 Oslo-muslimer som medlemmer. Han har ikke merket et behov for en feministisk moské.

– Dersom det er et behov for en slik moské, er det også et marked. Men selv kjenner jeg ikke til at norske muslimer har behov for en progressiv moské, sier Ghozlan.

Han ønsker en feministmoské lykke til, men vet ikke hvor mange norske muslimer som ønsker et slikt tilbud.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter