Nyheter

Journalistdrap utløste regjeringskrise

Drap på journalist utløser raseri, men ikke nødvendigvis store forandringer.

– Slovakia står overfor en tillitskrise, sa den slovakiske presidenten Andrej Kiska i en direktesendt TV-tale søndag.

Det var drapet på den slovakiske journalisten Jan Kuciak, og hans forlovede Martina Kusnirova, som er bakgrunnen for dramaet i Slovakia. De to ble funnet i sitt hjem utenfor hovedstaden Bratislava søndag 25. februar. Kuciak skal ha blitt drept mens han jobbet med en sak som omhandlet italiensk mafia i slovakisk politikk.

Dette har skapt mistillit fra president Andrej Kiska mot statsminister Robert Fico. Kiska krever at Fico enten omdanner regjeringen eller utskriver nyvalg. Dette mangler imidlertid presidenten myndighet til å gjøre. Fico, som har vært Slovakias statsminister siden 2006 med kun et toårig avbrudd, holder foreløpig stand og anklager presidenten og opposisjonen for å slå politisk mynt på mordet.

Mindre partier avgjør mye

– Presidenten kan ikke tvinge gjennom et nyvalg mot parlamentsflertallets vilje. Mye avhenger nå av de mindre partiene i regjeringen, sier Elisabeth Bakke, førsteamanuensis ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Slovakia-ekspert.

Et av regjeringspartiene krever dessuten at innenriksminister Robert Kalinak går av. Kulturminister Marek Madaric trakk seg allerede onsdag.

– Kalinak har vært i fokus en stund, og det har lenge vært påstander om at han er viklet inn i en form for korrupsjonsnettverk. Dette gjør at folk ikke har tillit til at han skal la etterforskningen av drapene gå sin gang uten å blande seg inn, forklarer Bakke.

Gammel tillitskrise

– Det sitter nok langt inne for Fico å ofre Kalinak, som skal være i hans indre krets, men mitt tips er likevel at det er dette som skjer, og regjeringen fortsetter, sier Bakke.

Tillitskrisen skal imidlertid ikke være av ny dato.

– Generelt er tilliten til politikere i Slovakia lavere enn i Nordvest-Europa, og tilliten til nasjonale politikere er generelt lavere enn til lokalpolitikere. Presidenten er tradisjonelt et unntak, sier Bakke.

Mafia ute etter EU-subsidier

Artikkelen som den drepte journalisten Jan Kuciak skrev er blitt offentliggjort på både slovakisk og engelsk av en rekke slovakiske medier. Den handlet om hvordan den italienske mafiaen Ndragheta har etablert seg i Slovakia, og etablert bånd oppover i landets politiske system. Blant annet bruker mafiaen sine kontakter i landet for å få adgang til EU-subsidier.

Granskningen begynte med en artikkel om Maria Troskova, en tidligere glamourmodell som ble ansatt som personlig assistent til statsminister Robert Fico. Underveis i granskningen oppdaget Kuciak at Troskova hadde etablert et selskap sammen med italienske Antonino Vadala, som er i det italienske politiets søkelys som kokainforhandler for Ndragheta-mafiaen. Vadala skal ifølge artikkelen være ivrig tilhenger av Ficos parti Smer, og ha mange kontakter i partiet.

– Hvor mye av dette som er sant er imidlertid umulig for meg å si noe sikkert om, sier Bakke.

Gode kår for pressen

Bakke understreker at dette er første gang en journalist blir drept i Slovakia, og mener pressefriheten har gode kår i landet. Statsminister Fico har tidligere fått kritikk for å kalle journalister «hyener» og «edderkopper».

– Fico har helt klart et antagonistisk forhold til pressen, og er ofte konspiratorisk og konfronterende i stilen, men han er ingen trussel mot demokratiet. Jeg er mye mindre bekymra for demokratiet i Slovakia enn i for eksempel Polen og Ungarn, sier hun.

Bakke kaller også de folkelige reaksjonene på drapet «betryggende».

– Det viser at folk ikke aksepterer dette, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter