Nyheter

Jordan vet noen ganger hvordan

ANNO: 2018 er året da Jordan Peterson ble superstjerne med profetstatus. Vil han fortsatt greie å holde kaoskreftene i sjakk?

«Jordan Peterson er Youtube-generasjonens jungianske verdensevangelist og den uten sammenligning mest innflytelsesrike formidler av teologi om dagen. Det er på tide at kirken tar fenomenet på alvor», skrev William Grosås i Lutherske Kirketidende tidligere i år.

Et sikkert tegn på at Jordan Peterson var blitt allemannseie. Ikke bare en respektert kollega blant psykologer og andre jungianere; og ikke bare en farssubstitutt blant rådville tenåringsgutter; men et household name langt inn i kirkeradene. 2018 er året da Peterson gikk fra populær foredragsholder til intellektuell superstjerne med profetstatus på godt og vondt.

Tanker

For det finnes også tegn på at suksessen kan være i ferd med å gå ham til hodet. Da han gjestet Oslo konserthus i høst, ble publikum avspist med strøtanker han hadde festet til papiret i løpet av natten.

«Usensurerte nattetanker», sukket religionshistoriker Jørg Arne Jørgensen, som har vært den fremste til å utlegge og forklare Peterson for en noe avventende norsk offentlighet. Jørgensen fortsatte: «Peterson presenterte knapt en eneste positiv, stimulerende, undrende eller dyp tanke, og ingenting av det mange av oss har satt pris på ved ham.» (VG, 24.10)

I mer inspirerte øyeblikk skriver han seg inn i en lang tradisjon. En tradisjon som kan oppsummeres i tre punkter: Én: Ondskap eksisterer. Og det mest ubegripelige ved den ikke er at den finnes, men vår motvilje mot å gjøre mer for å stanse den. To: Du er en del av problemet. Vi hører sammen i et syndsfellesskap. Det onde er ikke noe som lar seg avgrense og deponere hos den andre. Og tre: Det er mulig å endre seg. Vend om!

Grenseland

Hørt det før, altså. Så hva skiller Peterson fra andre guruer, som alle sier mer eller mindre det samme? Forskjellen er formen: Hvordan han projiserer disse psykologiske og «dypstrukturelle» innsiktene mot et eksistensielt bakteppe og i en religiøs språkdrakt: Mennesket har et gudegitt oppdrag - å leve i grenselandet mellom orden og kaos. Når du tar del i Logos, «fremsnakker Væren» og står på barrikadene for orden i en kaotisk verden se, da tar du del i Guds skapergjerning!

Og det stanser ikke der. På tilsvarende vis har Peterson introdusert Jesus for et sekulært publikum ved å presentere ham som den arketypiske helt, den kosmiske dragedreperen som gjør det absolutte offer for verdens skyld. Slik taler ikke konkurrentene på selvhjelpsmarkedet. Ja, som også Grosås hinter til: slik taler ikke engang vår tids prester.

Speil

Hvordan du enn stiller deg til Peterson og hans fakter, så har «den jungianske vekkelsen» og foreningen av psykologi og teologi et stort kritisk potensial. Ikke bare ved at den holder opp et speil for vår egen tid, men ved at den forsyner nye generasjoner med briller til å granske evangeliet og livet på nytt. Det er Petersons fortjeneste. Så får vi heller la hans tvetydige misogyni ligge for nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter