Nyheter

Jonas (21) kan bli ordfører for KrF: – Veivalget ga oss en oppsving

Mens KrF sliter flere steder i landet, er veivalget reneste vitamininnsprøytningen andre steder. Jonas Sayed kan bli landets yngste ordfører i høst.

I Sokndal kommune i Rogaland sitter Trond Arne Pedersen som ordfører for KrF. Han tar ikke gjenvalg – men pekte i stedet på Rogaland KrFU-leder Jonas Sayed som en mulig arvtager. Og slik ble det. Han takket ja, og er nå ordførerkandidat i en alder av 21.

– Vi har 89 listekandidater i KrFU-alder bare i Rogaland, av 460 totalt. Det er ungdomskandidater i de fleste kommunene, og mange unge er også høyt på listene. Som KrFU-leder i Rogaland er dette noe jeg selvfølgelig er veldig godt fornøyd med, sier han.

Nyrekruttering kommer ikke av seg selv, understreker han.

– Man kan ikke nyrekruttere mange unge bare ved å knipse. Det er et resultat av systematisk arbeid, og av at ungdom faktisk får ansvar og tillit. Unge skal ikke bare være «pynt» på valglistene eller i kommunestyrene, men være aktive deltakere det knyttes forventninger til, sier han.

LES OGSÅ: Ivar Aars (86) er listetopp for KrF: – Det er en del valg partiet gjør, man er hjertens uenig i

Økt engasjement

Sayed var en ivrig stemme for å få partiet til å velge blå side.

– Du sa under veivalgsdebatten at man i Rogaland ville slite med å stille lister om partiet gikk til venstre. Nå som man gikk til høyre, har man da opplevd en revitalisering i stedet?

– Da jeg sa det, gjorde jeg det med utgangspunkt i Sokndal. Her har vi absolutt fått et oppsving. Og de som i høst sa de kanskje ikke ville stå på liste om vi gikk motsatt vei, har fått et økt engasjement. Men det har også gjort at jeg har respekt for dem som ville gå motsatt vei og nå sier de ikke ønsker å stå på liste, sier han.

- I debatten var også flere bekymret for at KrF ville bli redusert geografisk til Sørvestlandet. Det er ikke du redd for?

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å bekymre seg for det. Om du ser på innstillinga til sentralstyret i KrF, ser du at vi ønsker å ha hele landet representert. Så er det jo her på Sørvestlandet vi har flest velgere, og også størst potensiale. At vi satser her er ikke unaturlig, sier han.

LES OGSÅ: Kvinnelige velgere kan sende KrF ned i avgrunnen

Ung bastion

I østfoldshovedstaden Fredrikstad er fire av topp ti på kommunevalglista under 30. Nummer to på lista er Kamilla Synnøve Nandrup Pettersen. 23-åringen stiller til valg for første gang. I Fredrikstad er det mange unge som stiller opp for partiet. Pettersen tror det skyldes flere ting – men først og fremst at de har blitt inkludert.

– De som er KrF-ere der har vært veldig gode på å dytte de unge fram – og til å gi de unge oppgaver så man hele tiden føler at man bidrar. Det har ikke vært sånn at fordi man er ung så får man ikke bidra.

LES OGSÅ: Splittet KrFU sier ja til Solberg og Frp

Støttet veivalget

Pettersen selv støttet veivalget – selv om hun sier hun ikke ville meldt seg ut om de hadde gått motsatt vei, heller.

– Det er KrF sin politikk jeg jobber for. Men når man først måtte ta et standpunkt, var dette mitt primærvalg.

Pettersen mener mange unge i området er enige med KrF i mye. Men partiet kunne nok vært bedre på å kommunisere med unge, tror hun.

– Jeg ble med etter at jeg så en skoledebatt med Kjell Ingolf Ropstad i panelet. Jeg følte at han snakka om de sakene jeg brenner for. Det handler om å komme i kontakt med ungdommen og finne ut hva de brenner for. Det hjelper ikke nødvendigvis å snakke med en 14-åring om familiepolitikk, sier hun.

LES OGSÅ: Tidligere Vårt Land-redaktør: Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF

Miljø og abort

Pettersen peker på miljø som en sak ungdom er interessert i, men som KrF ikke har vært flinke nok til å snakke om.

Abort er kanskje heller ikke det mest engasjerende for unge, tror hun, selv om hun selv er opptatt av spørsmålet.

Min oppfating er at man kanskje blir mer engasjert i abortspørsmålet når man kommer i livsfasen der man kan få egne barn. Da kan man få et annet syn på det.

LES OGSÅ: Kritiserer nyopprettet Drivkraft-nettverk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter