Viseordfører Alain Fontanel sier til mediene det er snakk om en «vandalisme» som bærer preg av antisemittisme. Det har vært en økning i antisemittiske handlinger i området, og for bare elleve dager ble flere graver skjendet og påmalt hakekors på en jødisk gravlund utenfor byen.

– Det er høyst sannsynlig, dessverre, en ny antisemittisk handling i byen vår, skrev Fontanel på Facebook før han møtte pressen.

LES MER: Jødiske graver grovt vandalisert

– Enda en gang

– Enda en gang. Det er nok nå, skrev ordfører Roland Ries på Facebook før han lørdag besøkte stedet for å undersøke minnesteinen.

Politiet skal undersøke overvåkingsmateriale og avhøre vitner for å fastslå om helgens hendelse var et uhell eller en bevisst handling, sier en kilde.

Minnesmerket som ble påført skader natt til lørdag er en stein på 1,6 tonn som er lagt ned langs gaten som har fått navnet De rettskafnes aveny. Steinen er tilegnet ikke-jøder som risikerte livet for å redde jøder fra holocaust.

LES MER: Tusener demonstrerte mot antisemittisme

Hitlerjugend

Synagogen ble bygget på slutten av 1800-tallet, da byen var en del av Tyskland. Etter første verdenskrig ble Alsace igjen fransk, før Nazi-Tyskland okkuperte og annekterte området i begynnelsen av andre verdenskrig. Synagogen ble plyndret og senere fullstendig ødelagt etter at medlemmer at den nazistiske ungdomsorganisasjonen Hitlerjugend brente den til grunnen.

Den seneste vandaliseringen av synagogen har vakt «avsky, sinne, og tristhet» blant byens muslimer, heter det i en uttalelse fra den største moskeen i Strasbourg.