Klima

Jobber for skaperverket, men frykter ikke miljø-stempel

– Klimasaken er vår generasjons viktigste kamp, sier styreleder Einar Tjelle i Korsvei.

SELJORD: – Fellesskapet er det viktigste med Korsvei for meg. Her er ­religion og spiritualitet i høy-setet, sier Jane Robertson fra Stokke over en varm kopp kaffe i middagssola i Telemark.

«Korsvei vil inspirere og utfordre mennesker til å søke fortrolig fellesskap med Jesus Kristus, og forenes med ham i kampen for livet i vår verden.» Slik er stiftelsens målsetting formulert.

«Fiender av skaperverket»

I basisformuleringen heter det blant annet: «Vi erkjenner at en avgrunnsmakt vil gjøre oss til fiender av skaperverket, av hverandre, av Gud.»

Pilegrimsstafetten Klimapilegrim 2015, en bred bevegelse med klimarettferdighet som mål, la inn en ekstra etappe for å være en del av Korsvei-stevnet.

– For meg er miljø, klima, rettferdighet og det å spre Guds ord samme sak. Å jobbe med miljøsaker og rettferdighet er en virkeliggjøring av kristen tro, sier Robertson.

– Hva synes du om faren for at Korsvei kan bli oppfattet som en «én-saks-bevegelse» på grunn av engasjementet for klima og miljø?

– Det ser jeg ingen fare ved. Jeg synes det er viktig at vi er tydelig på dette.

LES OGSÅ: Kjemper klimakampen i oppoverbakke

– Viktig rolle i kirkelandskapet

På den andre siden av benken sitter Torkel Irgens. Sammen med kone og to barn har han reist fra Bodø for å være med på Korsvei for sjuende gang.

– Dette er et veldig godt sted for å leve ut den kristne troa kombinert med mye engasjement for å bygge fellesskap, sier han.

– Hva er det viktigste med Korsvei for deg?

– Det er å få være med på en arena der det er så mye håp om forandring. Dessuten er dette en festival vi skaper sammen på dugnad, og det er et enkelt og tydelig symbol på at når man bygger fellesskap, så gjør vi det i lag, sier Irgens, som ikke er redd for at Korsvei skal bli oppfattet som en «én-saks-bevegelse».

– Jeg tror at de 2.000 deltakerne som er her utgjør mangfoldet i Kristen-Norge. Det at Korsvei fyller 30 år i år viser at bevegelsen har en viktig rolle i kirkelandskapet, sier han.

– Viktig, men ikke alt

– Miljø- og klimasaken er vår generasjons viktigste kamp, så den skal få god plass. Men fokuset vårt er mye bredere, sier styreleder i Korsvei, Einar Tjelle.

Han mener at Korsvei ikke er en «én-saks-bevegelse».

– Jeg har ikke noen sans for den merkelappen. Vi er en bevegelse som ønsker å fremme livet, fellesskapet og rettferdigheten, og det kan vi aldri stenge inne i en sak.

– Hvordan tror du at andre oppfatter dere?

– Vi er ikke særlig synlige mellom festivalene, men jeg tror vi blir sett på som en tydelig bevegelse i det kristne landskapet som forsøker å holde spiritualitet og samfunnsengasjementet sammen og tør og tenke nytt, sier Tjelle.

LES OGSÅ:– Klimasaken berører alle andre saker

– Skal ikke være pessimistiske

Han understreker at Korsvei er en kristen bevegelse.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre er å bevare håpet. Vi skal ikke gå rundt og være pessimistiske. Vi tror at Jesu oppstandelse og framtidshåpet også innebærer et håp for jorda og at det er viktig at vi kan være med på å forandre den i en god retning, sier han.

Som en økumenisk festival preges Korsvei av et stort mangfold kristne fra forskjellige menighetsbakgrunner, selv om Korsvei-lederen vedgår at han tror det nok er flest lutheranere til stede.

– Jeg tror vi samler en stor bredde fordi folk opplever at det er godt å være her og har sans for den helhetlige måten vi har festival på og kommuniserer på. Ikke bare i ord, men også gjennom ulike sanser, lek, matfelleskap og samvær, sier Tjelle.

– Frelsesplanen handler om hele skaperverket

Han fortsetter: – Folk fra forskjellige kirkesamfunn lengter nok etter å føle et slikt fellesskap, også på tvers av tradisjonelle konfesjonsgrenser. Jeg tror folk i Korsvei kjenner at utfordringen om å være en disippel i vår tid er relevant.

Tjelle mener at mange menigheter i for liten grad har tatt på alvor «at vi er en del av Guds skaperverk».

– I stedet for å forvalte har vi utnyttet naturen på en ikke-bærekraftig måte. Når vi snakker om kjærlighet, frelse og frigjøring, er det feil kun å tenke på menneskets sjel. Guds frelsesplan handler om hele skaperverket.

LES OGSÅ: Norge: Mer frykt for innvandrere enn klimaet

– Går utover verdens fattigste

– Er norske kristne opptatt nok av miljø- og klimasaken?

– Nei! Dette er så viktig sak at dette bør være førsteprioritet. Men bevisstheten har blitt større i kirkene de siste årene, sier Tjelle.

– Enkelte stemmer i Kristen-Norge mener at miljøsaken har begynt å skygge for det de mener er aller viktigst, misjon. Bør det være noen motsetning mellom miljø og rettferdighet på den ene siden og spredning av Guds ord på den andre?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg mener at en ansvarlig misjon i dag må ta på alvor at skaperverket i dag er truet og at dette går utover mange av verdens fattigste. Å forkynne godt nytt handler om både nåde og nestekjærlighet. Et diakonalt ansvar og det å forkynne evangeliet og ta vare på Guds skaperverk mener jeg er sider av samme sak, sier Tjelle.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima