Nyheter

Jobben har blitt viktigere for oss

Tidligere klaget nordmenn over at jobben gikk ut over familie og barn. Nå snur klagesangen: Flere mener familien går ut over jobben, viser ny undersøkelse.

Bilde 1 av 2

– Jeg kan kjenne meg igjen. Det er på jobb jeg er lykkeligst. Jeg setter pris på å være sammen med venner og familie også, men jeg trives aller best på jobb – der jeg kan jobbe etter et mål, sier gründer Anthony Kalinde.

Han og andre i arbeids­fellesskapet Mesh i Oslo nikker til funnene fra en ny under­søkelse: Dobbelt så mange nordmenn som for ti år siden mener at familielivet går utover jobben.

Viktigere

Andelen som sier dette er ikke veldig stor, men den er doblet: 4 prosent i dag mot 2 prosent for ti år siden. Og sammen med andre funn – som at færre enn før gir uttrykk for at jobben går utover familielivet (80 prosent for ti år siden mot 60 prosent nå) – peker det mot en ny tendens.

Det mener Knut Kalgraff Skjåk, avdelingsdirektør ved Norsk senter for forskningsdata (NSD) som er ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen.

– Funnene kan samlet sett tyde på at jobben er blitt viktigere for folk, sier Skjåk.

LES OGSÅ: Berit Aalborg etterlyser husmorvikaren

Tøff kombinasjon på Mesh

Blant gründerne bak oppstartsbedriftene med arbeidsplass på Mesh er det ikke uvanlig med 10-15 timers arbeidsdager. Anthony Kalinde, Sandro Scodeller, Kim Haagensen og Sasan Mameghani, som Vårt Land møter i kontorfellesskapet, sier at det kan være tøft å kombinere jobb og familieliv på denne måten.

– Noen ganger må man bare sitte dag og natt og jobbe. Da kan det bli et problem hvis han som er den eneste kollegaen din har ring på fingeren og unger hjemme­, sier Mameghani.

Også Kim Haagensen, som selv har to barn og er skilt, sier seg enig:

– Det går. Men det kan være et helvete.

Jobb som livsprosjekt

Opp­levelsen av at familie oftere går ut over jobb, handler ikke nødvendigvis om at nordmenn ikke lenger er like opptatt av familiene sine. Det sier sosiolog og forsker Knud Knudsen, som har forsket mye på konflikten mellom jobb og familie.

– Men de siste 20-25 årene har jobben tatt relativt større plass i folks hverdagsliv og inntatt flere deler av døgnet. Arbeidet som livsprosjekt tar mer plass. Da kan familien oppleves mer forstyrrende, og kravene fra familie oppleves større, sier Knudsen.

LES OGSÅ: «Skolen pusher elevene mot stupet», skriver spaltist Lene Julsen

Arbeidslinja

I tillegg tror han at arbeidskulturen i Norge – den såkalte «arbeidslinja» – også kan påvirke folks holdning til jobben.

– Det er et ideologisk trykk fra samfunn og politikere om at det er viktig at mange er i jobb. Det skaper et press for den enkelte på å yte til felleskassen og at det er viktig å stå i jobb.

Ny tidsånd

Knudsen mener svarene i undersøkelsen er et uttrykk for tidsånden – at vi lever i en tid der individet settes høyt og der flere er opptatt av å ha egne livsprosjekter.

Samtidig legger teknologien opp til mer fleksibilitet. Jobben må ikke være noe du går inn i klokka åtte og ut av klokka fire, påpeker forskeren. Det gjør at jobben lett tar mer plass i livet.

– Men også at man må være parat og tilgjengelig på en annen måte enn før, sier Knudsen.

Knudsens analyse er i tråd med andre funn fra under­søkelsen, som viser at flere enn før mener­ de står fritt til å organisere jobbhverdagen. 23 prosent sier de «står fritt» (mot 21 prosent i 2005), mens færre enn før føler de ikke står fritt – fra 23 prosent i 2005 til 19 prosent i 2015. Samtidig sier færre enn før (43 prosent mot 49 prosent) at arbeidsgiver bestemmer.

Alltid jobb

For gründerne på Mesh er nettopp muligheten til å bestemme selv en viktig grunn til å starte for seg selv.

Samtidig gjør teknologi- og kunnskapsutviklingen at de alltid har mulighet til å jobbe mer.

– Jeg er singel for øyeblikket, men syns likevel det er vanskelig å finne tid til fritid. Det er alltid noe å gjøre på jobb, sier Anthony Kalinde.

LES OGSÅ: Aldri før har ungdom vær så seriøse og veslevoksne – det gir også utslag politisk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter