Nyheter

Jerusalem er blitt Israels problemby

Israel har skapt seg et problem ved å gjøre Jerusalem til sin udelelige hovedstad.

Det mener historiker Hilde Henriksen Waage. Israel-eksperten sier at israelske myndigheter langt på vei har lykkes i sin strategi for å beholde mest mulig landområder og sikkerhet for egne borgere, på bekostning av palestinernes utsikter til en levedyktig og sammenhengende palestinsk stat.

– Israel er vanligvis dyktige strategiske aktører, men landet har likevel skaffet seg et problem som de tilsynelatende ikke helt har sett konsekvensen av: Hva skal de gjøre med de mange palestinerne som nå bor side om side med israelske jøder i Jerusalem? spør Waage.

LES OGSÅ: Utsikten over Jerusalem er selve himmelens historie

Evig hovedstad

Hun påpeker at den nåværende oppstanden har sitt sentrum nettopp i Øst-Jerusalem, som Israel etter erobringen i 1967 annekterte med sikte på at Jerusalem skulle være landets udelelige og evige hovedstad.

– For å befeste dette har Israel opphevet tidligere skiller mellom jøder og palestinere, med israelske bosetninger som spiser seg langt inn i palestinske nabolag i Øst-Jerusalem. Noen steder har man skapt nye skiller med betongmurer og gjerder, men i Jerusalem bor jøder og palestinere side ved side, og de ferdes sammen gjennom store deler av byen, påpeker Waage.

Dette medfører at Israel er ekstremt sårbare for angrep fra palestinere i Jerusalem. Samtidig er det vanskelig for den demokratiske rettsstaten å legitimere stadig økt bevæpning og strengere sikkerhetstiltak, med portforbud og begrensning av bevegelsesfriheten for grupper av byens innbyggere.

– Her møter Israel seg selv i døren på en ubehagelig måte, sier Waage.

Israelske arabere teller over 1,6 millioner og utgjør drøyt 20 prosent av Israels befolkning. Mange opplever seg som annenrangs borgere, og sympatien med frustrerte palestinere på Vestbredden og Gaza er stor.

LES OGSÅ: Fra Oslo til glattisen

Tempelhøyden

Tempelhøyden i gamlebyen i Jerusalem regnes som jødedommens helligste og islams tredje helligste sted, der ytterliggående jødiske og nasjonalistiske krefter nå ønsker å rive muslimske helligdommer for å reise det tredje tempel. Også på muslimsk side opptrer ytterliggående krefter aggressivt mot jødiske besøkende.

USAs utenriksminister John Kerry sier det er viktig at israelske og palestinske ledere nå avklarer statusen rundt al-Aqsa-moskeen og helligdommene i Jerusalems gamleby. Oppfordringen kommer etter at Israel gav FNs sikkerhetsråd klar beskjed om at det er uaktuelt å tillate noen internasjonal styrke i Øst-Jerusalem, slik både Frankrike og palestinske myndigheter har foreslått for å dempe volden.

– Et slikt nærvær vil utgjøre en uakseptabel endring i status quo, framholdt Israels viseambassadør til FN, David Roet, til Sikkerhetsrådet i New York fredag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kontroll

Førsteamanuensis Marte Heian-Engdal sier at Israels allianse med USA ligger ganske fast. Men når Israel sier kontant nei til internasjonal tilstedeværelse i Jerusalem, så fordrer det forsikringer fra Israel om at de selv kan håndtere sikkerheten på en god måte for begge parter:

– I så fall må de også innføre streng kontroll med hvilke ytterliggående jødiske grupperinger som slipper opp på den brennbare Tempelhøyden i den hensikt å provosere. Israelsk sikkerhetsekspertise vil være de første til å erkjenne at det er dårlig sikkerhetspolitikk å la ytterliggående folk få spasere opp der for å helle bensin på bålet, sier Heian-Engdal.

Hilde Henriksen Waage tror aldri Israel vil slippe til en internasjonal vaktstyrke i Jerusalem:

– De vil selv ha kontrollen over sin egen hovedstad, og dette støttes av USA. President Barack Obama har allerede brent seg kraftig i forsøk på å presse Israel for å få en løsning på konflikten, og det neste året legger valgkamp i USA en effektiv demper på press mot Israel, sier Henriksen Waage.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter