Nyheter

Jenter helt nede i 12 år har blitt gift i USA

Aldersgrensen for å inngå ekteskap i USA er 18 år, men alle stater tillater unntak fra regelen. 27 av statene spesifiserer ikke nedre aldersgrense.

– Dette skjer over hele USA, i hjem med ulik tro og overbevisning, skriver Michelle DeMello (42) på bloggen sin. Da hun var 16 ble hun gravid, og det kristne miljøet familien tilhørte, presset på for at hun skulle gifte seg med sin 19-årige kjæreste – barnets far. Selv følte hun at hun ikke hadde noen rett til å si nei, etter alt «styret» hun hadde satt i stand ved å bli gravid.

Men de hun gikk inn på ekspedisjonskontoret i byen de bodde i delstaten Colorado, trodde hun at noen skulle redde henne. At fullmektigen ville nekte, for loven ville vel ikke tillate en mindreårig å bli gift? Men det viste seg ikke å stemme.

Fortellingen er gjengitt av Fraidy Reiss. Hun er grunnlegger av «Unchained At Last», en ideell organisasjon som hjelper kvinner og jenter å komme seg ut av tvangsekteskap og jobber for å få slutt på barneekteskap i USA. Michelle DeMello er forøvrig fremdeles gift med ungdomskjæresten, noe som er svært uvanlig når man gifter seg så tidlig

(Hun skriver om sin historie her).

Aldersgrensen for å inngå ekteskap er 18 år, men alle stater tillater unntak fra regelen. 27 av statene spesifiserer ikke nedre aldersgrense.

14 år i New York

I delstaten New York jobber senator Andrew Cuomo for å endre loven. Der er det mulig å bli gift som 14-åring, med samtykke fra foresatte. Hans lovforslag innebærer å øke alderen til 18 år. Loven har vært gjeldende siden 1929, og mer enn 3800 mindreårige har fått lov til å gifte seg i New York i en tiårsperiode fra 2000.

De aller fleste er jenter som gifter seg med voksne menn.

«Unchained At Last» har kartlagt omfanget og funnet at i 38 stater, har flere enn 167 000 unge på 17 år og under har inngått ekteskap mellom år 2000 og 2010. Under letingen, fant de eksempler på 12-åringer som var gift i Alaska, Louisiana og Sør-Carolina. Andre stater hadde kategorier som: «14 år og yngre».

Absurd

Fraidy Reiss, hun som driver «Unchained At Last», trekker fram det absurde i dette: I staten Idaho kan for eksempel en 18-åring bli tiltalt og få opp til 25 års fengsel for å ha sex med en under 16 år. Samtidig viser tall at rundt 55 jenter i Idaho – under 16 år - var gift med menn over 18.

Idaho er forøvrig en av delstaten hvor man finner flest barneekteskap, sammen med Arkansas og Kentucky.

Flere jobber for lovendring. En av dem er den unge speideren, Cassandra Levesque i New Hampshire, skriver Nicholas Kristof i New York Times. I mars ble lovforslaget avvist. En av motstanderne sa at han ikke så vitsen med å forandre en lov som har «fungert utmerket i hundre år på grunn av et speider-prosjekt.»

I New Jersey blokkerte guvernør Chris Christie samme lovforslag tidligere denne måneden. Han prøvde forøvrig å bli republikanernes presidentkandidat.

«Du tenker: Barne-ekteskap? Det det som skjer i Bangladesh og Tanzania, ikke Amerika», skriver Kristof.

Blokkerte

Motstanderne av å ha en 18-årig aldersgrense har anført disse argumentene: Konflikt med religionsfriheten, ekteskap er det beste svaret hvis en tenåring blir gravid, frykt for mange barn født utenfor ekteskap, og at det er gjensidig samtykkende. Dessuten: Årsakene til tidlige giftemål er kulturelt eller religiøst begrunnet. – De amerikanske familiene føler konservative kristne, jødiske eller muslimske tradisjoner, og dommerne kjenner på at de ikke skal invadere andre kultur, skriver Nicholas Kristof.

I Norge

Til sammenligning må man være 18 år for å gifte seg i Norge. Er man under myndighetsalder, må de ha samtykke fra de som har foreldreansvar, og søke fylkesmannen om tillatelse. Hos fylkesmannen i Oslo og Akershus har de siden 2005 har mottatt noen søknader og tre er innvilget. Både foresatte og fylkesmannen må gi tillatelse og godkjenne.

– Det er så og si helt borte. Der tillatelse er blitt innvilget, er det fordi de er nært opp til 18 år, eller dokumentert at de er gravide. Det er fremdeles ansett grunn, sier fungerende underdirektør, Hege Skaanes Nyhus.

– Vi opplever at det er et klart mål å holde fast på 18-årsgrensen, for å motvirke tvangsekteskap. Vi holder oss veldig strikt til det, det er viktig at de unge har nådd en viss modenhet og kan ta valgene selv, sier hun.

Hanne Lotte Moen i Redd Barna sier de selvsagt tar sterk avstand fra barneekteskap og at det er urovekkende at det skjer i USA.

– Dessverre ser vi at det dette skjer i mange av de landene vi jobber i. Ofte er det fattigdom som er årsaken, og at praksisen opprettholdes av normer i samfunnet og mangel på kunnskap, sier hun. Moen mener at barneekteskap er en av de mest alvorlige manifestasjonene på de ulike maktforholdene mellom kvinner og menn i verden. I all overvekt er det jenter som rammes, selv om noen gutter også blir tvangsgiftet tidlig.

Moen understreker at det har mange, negative konsekvenser for unge jenter å gifte seg altfor tidlig: De slutter skolen, blir ofte tidlig gravide og dødligheten øker fordi kroppene kke er sterke og utviklet nok til å føde. Dessuten viser forskning at de som gifter seg tidlig, i større grad opplever vold i nære relasjoner.

Det er like relevant i USA, sier Hanne Lotte Moen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter