Nyheter

Jensen vil ikke hjelpe - internatskoler frykter konkurs

Finansministeren går ikke inn i momskravet som har skapt konkursfrykt ved flere internatskoler. Friskolegeneral Jan-Erik Sundby er skuffet.

Før jul forfattet Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, et spørsmål til finansminister Siv Jensen, der han spurte om hun ville engasjere seg politisk i saken der tilbakevirkende momskrav kan gi internatskoler en samlet regning på opptil 30 millioner.

Spørsmålet ble levert inn like over nyttår. Fredag kom svaret.

LES MER: Internatskoler frykter konkurs etter pengekrav

Fortsatt til behandling

Skatteetaten har kommet med en ny tolkning av regelverket for momskompensasjon av lovpålagte tjenester: Internatdrift vil ikke lenger være en av tjenestene friskolene kan kreve tilbakebetaling av moms for.

I svaret fra finansministeren vises det til at saken fortsatt er under behandling i Skattedirektoratet, og at departementet ikke kan gå inn i konkrete enkeltsaker som er til behandling der. Etter å ha kommet med noen generelle betraktninger, konkluderer Jensen med at hun ikke finner grunnlag for å gå ytterligere inn i saken.

LES MER: Kristne internatskoler kan rammes av millionkrav

– Får store konsekvenser

Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, sier til KPK at han er skuffet, men ikke spesielt overrasket.

– Vi mener dette ville vært mulig å ta tak i, derfor er vi skuffet over at hun sier helt tydelig at hun ikke vil gå inn i saken. Hvis noe er overraskende, så er det at en Frp-statsråd snur ryggen til et svært overraskende avgiftskrav på den måten, sier Sundby.

Dersom skolene må betale kravene momsen de har fått refundert, vil det kunne få store konsekvenser.

– Ingen av skolene har disse pengene klare. Når Skattedirektoratet gjør et vedtak, kan de inndrive pengene. Da må det lånes og tilbakebetales, men skolene vil få store økonomiske problemer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi gir ikke opp

Flere av rektorene ved de berørte skolene har tidligere vært klare på at et slikt krav vil bety kroken på døren for driften. Sundby presiserer at de ikke gir opp, og at de vil gjøre det de kan for å påvirke saken gjennom politiske kanaler. Han mener internatskolene har en god sak.

– Vi tror vi har veldig god sak juridisk sett, men en slik sak vil være lang og utarmende, sier Sundby.

LES OGSÅ: Homofil blir kirkelig toppleder i Oslo

Ekstraregning på seks millioner

Kongshaug Musikkgymnas i Hordaland har fått et brev fra Skatt Vest med varsel om at de ikke vil få momskompensasjon for et nybygg, og at skattekontoret nå vurderer å kreve inn beløpet tilsvarende avgift de siste ti årene. Det vil i så fall gi dem en ekstraregning på mer enn 6 millioner kroner.

Også andre skoler har fått brev fra sine regionale skattekontor, men der er beløpet lavere. Skatt Sør har varslet KVS-Bygland om at det kan komme et krav på etterbetaling av 600.000 kroner, for årene 2014 og 2015.

LES OGSÅ: Anbefaler kirkeskatt i Norge

– Ikke likebehandling

På bakgrunn av det reagerer Sundby også på en av finansministerens generelle betraktninger. I svaret står det:

«Som finansminister forutsetter jeg at Skattedirektoratet legger til grunn gjeldende rett. Jeg forutsetter også at det gjennom Skatteetatens behandling av enkeltsaker tilstrebes riktig avgiftsbehandling, godt skjønn og likebehandling av de avgiftspliktige.»

Sundby har vanskelig for å se at det er likebehandling når Kongshaug musikkgymnas har fått et krav fra Skatt Vest som går ti år tilbake i tid, mens andre skoler bare kreves for to år.

– Vi opplever ikke akkurat at Skattedirektoratet driver likebehandling her, når kravene er så forskjellige, sier Sundby.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter