Nyheter

– Jeg ser ikke på dette som kroppsfiksering

Hun elsker å konkurrere og har gått til topps i kroppsbygging. Nå står hun på prekestolen i prestekjole.

Bilde 1 av 4

Se Jona i video fra Oslo Grand Prix 2012 på Youtube eller nederst i denne saken!

I 2012 starter Jóna Lovísa Jónsdóttir sin oppvisning under Oslo Grand Prix i kroppsbygging til tonene av det som ligner tidebønner fra et munkekloster. Så blander en mer rocka låt seg inn i musikken, og Jónsdottir viser fram musklene i ulike positurer. Hun vinner sin konkurranse, som nesten alltid.

– Jeg ser ikke på dette som kroppsfiksering. For meg handler det om å sette seg et mål og få kroppen til å se ut som et bilde du har i hodet til den dagen du konkurrerer, sier Jónsdóttir.

Spurt på jobbintervjuet

Det begynte da hun måtte gi seg med å konkurrere i judo på grunn av en skade. Siden har presten Jóna Lovísa Jónsdóttir vunnet hver gang hun har konkurrert i kroppsbygging i Norge og på Island, og blitt nummer to i Europa.

Hun er fra Island, men har bodd i Norge et år og har fra nyttår vært prest i Grue og Grue Finnskog i Hedmark. Hun fikk noen spørsmål om kroppsbygging da hun var til intervju til jobben som sokneprest.

– Det er en del av den jeg er. Det var aldri et stort tema, men de syntes det var spesielt. De spurte om hvordan jeg ville bruke det, hvis jeg skulle bruke kroppsbyggingen positivt i jobben som prest. For meg handler dette mer om en interesse jeg har.

Hun har fått en del kommentarer fra dem hun er prest for.

– Både unge og eldre har vært positive og synes bare det er kult. Jeg jobbet en periode som prest på et sykehjem samtidig som jeg konkurrerte. De eldre syntes det var gøy og ville vite hvordan det gikk, sier hun.

Sjel, kropp og disiplin

Jónsdottír mener det passer fint å være kroppsbygger og prest.

– Mange har spurt om dette. Jeg sier at det spiller ingen rolle om det er kroppsbygging eller judo. Det er sunt å drive med idrett og leve sunt, samtidig som du passer på din sjel og det åndelige. Samtidig har begge deler med disiplin å gjøre.

– Er du redd for at kroppen blir seende annerledes ut hvis du slutter å trene?

– Nei, nå har ikke jeg trent så mye, og selvfølgelig blir muskelmassen mindre. Jeg har vært syk og tatt en stor operasjon, og må ta det med ro en periode.

Jónsdottír understreker at hvis man skal beholde muskelmassen, må man trene regelmessig og ha gode kostvaner.

– Til konkurranser må man bygge seg opp for at musklene skal bli store og definerte nok. For meg handler dette om at jeg skal gjøre det så lenge jeg liker det. Det er ikke slik at jeg må se ut på en viss måte hele tiden. For meg handler det om å gjøre noe jeg nyter og har glede av, ikke at jeg må se ut akkurat slik eller slik.

For å bygge kroppen er både styrketrening og kosthold viktig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Smykker og høye hæler

Hun har tre barn og de to døtrene driver også med kroppsbygging. Jónsdóttír synes det er fint å treffe mange mennesker gjennom sporten, og merker at kroppsbyggermiljøet har en egen kultur.

– Det er spesielt når du konkurrerer for første gang. Selve konkurransen tar en kort stund, men du er der hele dagen og gjør forberedelser, og folk er oppslukt i den minste detalj. Det var kanskje det jeg likte minst, å forholde meg til hvilke farger, smykker og høyhælte sko man skulle ha, og hvordan sminke seg. Jeg er ikke et menneske som liker meg så godt i høye hæler. Min favoritt er klassen som het classic bodybuilding. Der er det ingen sko og smykker, bare kroppen.

– Kirken har til tider hatt et anstrengt forhold til kroppen. Hvilke tanker har du om det?

– Kirken er gjerne preget av sin tid. Gjennom tidene har ikke bare kirken, men hele kulturen hatt et annet forhold til kroppen. Akkurat nå er vi ganske kroppsfikserte og positive til at man skal trene og se bra ut. Jeg tror kirken følger trendene der, på samme måte som den fulgte trenden da kroppen var noe du ikke skulle tenke så mye på, men heller sjelen. I et kristen menneskesyn består mennesket av kropp, sjel og ånd, som for meg betyr at man bør bry seg like mye om kroppen som ånden. Det kan derfor ikke være feil å drive med idrett og spise sunt.

Jónsdóttír tviler på at hun stiller igjen i kroppsbygging.

– Men jeg trener fortsatt. Jeg er et konkurransemenneske og kommer sikkert til å finne meg noe nytt jeg kan konkurrere i, sier hun.

Jona i video fra Oslo Grand Prix 2012:

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter