Kultur

– Jeg drev selvsensur i frykt for hets

Hun vil den norsk-pakistanske sladrekulturen til livs. Men frykter for konsekvensene.

Hva skjer når en norsk-pakistansk jente blir gravid med en ikke-muslimsk gutt? Dette har Namra Saleem utforsket i sin debutroman I morgen vi ler.

– Er du ute etter å provosere?

– Nei. Jeg har vært litt redd for å provosere. Jeg har ­faktisk tatt meg selv i å drive selvsensur i frykt for å oppleve hets, slik andre kvinner med flerkulturell bakgrunn har gjort når de har kritisert en ukultur, sier Saleem til Vårt Land.

Sladrekultur

– Foreløpig har jeg ikke fått det, men jeg er forberedt på at det kan skje, sier forfatteren.

– Du skriver om en sladrekultur som resulterer i sosial kontroll. Hvorfor er det et viktig tema?

– Jeg irriterer meg over den sladre­kulturen som finnes i ­deler av det norsk-pakistanske miljøet. Andres mening teller noen ganger så sterkt at de kan påvirke folks valg og væremåte. Det er viktig å understreke at det ikke er slik overalt, men at det skjer. Jeg ville sette fokus på at man skal kunne være den man er uten at folk skal mene så mye om det. Man må kunne gjøre den «tabben» og bli gravid før ekteskapet uten å bli stemplet av folk som ikke mener man er god nok, sier hun.

LES MER: Muslimske kvinner heier på Sana

– Dette er en debatt som har ­pågått lenge. Tror du den vil fortsette også i fremtiden?

– Jeg håper ikke det. Mange unge står for en ny retning når det gjelder sosial kontroll, og jeg tror at når vi får våre egne barn, så vil vi gjøre mye for at de ikke blir sladrekjerringer. Om det vil forsvinne helt, vet vi ikke, men jeg håper at det snart er et ferdig­diskutert tema.

– Hva overrasket deg mest den siste uken?

– Jeg var på en dåp for første gang i mitt liv. Da ble jeg overrasket over at det var en del av den ­vanlige gudstjenesten, og ikke som et bryllup hvor man kan velge salmer selv. Det var en ny og interessant opplevelse.

LES MER: Norge for bindestreksnordmenn

– Hvilken gjenstand ville du tatt med deg dersom huset ditt ­begynte å brenne?

– Alle instrumentene er på øvingslokalet, så dem hadde jeg heldigvis sluppet å velge mellom. Det måtte kanskje blitt Iphonen min. Den er lett å ta med seg, og da kan jeg ringe og fortsatt ha tilgang på internett.

– Hva er hellig for deg?

– Frihet er hellig for meg.

– Hva er vår tids tabu?

– Psykisk helse, angst og depresjon. Det har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden, men jeg tror fortsatt mange synes det er vanskelig å skulle oppsøke en psykolog. Og så tror jeg at det i vår tid er et tabu å ha en religion. Det er ikke kult å være muslim eller kristen, men å være ateist er liksom innenfor.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur