Klima

Jeff kommer fra et klimaverstingland – nå snur de

«Versting-landet» Canada har ny regjering, og har gått inn for 1,5-gradersmålet. Jeff fra kanadiske KFUK-KFUM håper han snart kan bli stolt over å være kanadier igjen.

– Hvorfor drar du til Paris?

– Jeg er her som del av Det Lutherske Verdensforbunds delegasjon til Paris. Verdensforbundet har inntatt et veldig sterkt standpunkt i spørsmålet om klimaendringer og klimarettferdighet. Jeg er her for å utføre min plikt som kristen.

– Hva gjør du mens du er her?

– Mye lesing av dokumenter! Og skriving av diverse slag, enten det er e-poster, eller blogginnlegg eller ulike former for kommunikasjon i sosiale medier. Det er viktig å dele det som skjer her med de nasjonale og regionale delene av organisasjonen vår. For min del er det Nord-Amerika-regionen, som jeg representerer, og selvsagt Canada, som er hjemlandet mitt.

LES OGSÅ: Delegatene forteller sine vekkelseshistorier

Har store håp for Canada

– Hvordan kom du deg hit?

– Jeg fløy. Jeg kom fra Canada, og måtte derfor krysse et hav for å komme meg til Paris.

– Hva er det viktigste som kan skje på forhandlingene?

– Jeg håper at det vil bli en sterk, juridisk bindende avtale som blir signert av alle landene.

LES MER: Dette klimamøtet skiller seg ut

– Noen spesielle håp for Canada?

– Jeg håper den nye statsministeren ikke bare er full av fine ord, men også viser at han kan handle. Han har gitt noen løfter. Gjør han alvor av dem, vil jeg bli mye stoltere over å kalle meg selv canadier.

– Det var du ikke tidligere?

– Historien vår i klimasammenheng har langt fra vært den beste. Å trekke seg ut av Kyoto for eksempel...

Har merket optimisme i forhandlingene

– Hva gjør at du tror at forhandlingene vil lykkes denne gangen?

– Den overordnede stemningen er mer håpefull nå enn tidligere. Og det virker som de ulike lederne som er her har kommet med en del symbolske gester, som jeg håper vil overføres til ambisiøs handling i forhandlingene.

– Hva har overrasket deg mest i forhandlingene?

– Hvor mange mennesker som er her! Den åpenheten og villigheten mange myndigheter viser til å sende store delegasjoner hit. Symbolverdien av det er viktig

LES OGSÅ: Norske Jenny lager tegneserier fra klimaforhandlingene

Vil ha alvorsord med statsministeren

– Hvem er din klimahelt?

– Elisabeth May. Medlem av det kanadiske parlamentet, og leder for det grønne partiet. Hun har vært med på mange klimatoppmøter, men aldri som del av den kanadiske delegasjonen. Tidligere har hun alltid fått akkrediteringen sin fra andre land. I år ble hun invitert til å være del av vår offisielle delegasjon. Hun har kjempet mange kamper for å komme dit hun er nå. Og jeg er enig i veldig mye av det hun sier.

– Har du noen hemmelige klimasynder?

– Vel, jeg solgte bilen min for noen år siden, men nå har jeg begynt å samle meg opp veldig mange sykler. De fleste trenger kanskje én sykkel, men jeg har fire... De er riktignok ment for ulik type bruk, men det er litt overdrevet for hva jeg egentlig trenger.

– Hvem ville du tatt en kaffe med akkurat nå?

– Justin Trudeau, Canadas nye statsminister. Jeg ville konfrontert ham med mange av løftene han har gitt. Og forsikret meg om at han synes de er viktige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima