En av verdens beste lydteknikere, Jan Erik Kongshaug, er død. Der melder NTB.

Konshaug grunnla det sagnomsuste Rainbow Studio i Oslo i 1984. Der har musikere på både nasjonalt og internasjonalt toppnivå spilt inn låtene sine, deriblant Keith Jarrett, Jan Garbarek, Terje Rypdal og Pat Metheny.

Kongshaug har også betydd mye for mange kristne musikere.

I Norge har han blant annet arbeidet på lyd i Kirkelig Kulturverksted, og nevnes som spesielt viktig for Kari Bremnes' plater der. I 1975 spilte han gitar på den andre LP-en til hele kristen-Norges Evie Törnquist.

Oslo Gospel Choir

Kongshaug har også samarbeidet med Oslo Gospel Choir.

Da det ble kjent at den nå avdøde lydteknikeren trakk seg tilbake på grunn av sykdom, uttalte korets grunnlegger, Tore Aas, følgende:

– Jeg har kjent Jan Erik Kongshaug siden vi jobbet sammen med VM-låten «Gullfeber», hvor han tok seg av miksen. Senere har jeg jobbet med ham flere ganger under innspillinger med Oslo Gospel Choir. Særlig godt husker jeg den glimrende jobben han gjorde på messen Gloria. Han har vært lett å samarbeide med; omgjengelig, hyggelig og eksepsjonelt serviceminded.

Erik Hillestad, en sentral person i norsk musikkliv, mener Kongshaug var en av verdens aller mest betydelige lydteknikere og produsenter.

– Han satte en gjenkjennelig signatur på alle prosjekter som var innom hans «Rainbow Studio», og hans bortgang fyller oss med sorg og mange minner om sterke studioøyeblikk. Han hadde en bemerkelsesverdig ydmykhet og evne til å hele tiden ligge foran oss andre i alle prosesser. Vi er fylt av stor takknemlighet for alt lærte oss og alt han ga til norsk og internasjonalt musikkliv.

LES MER:

Kongshaug hylles av norske artister

Christer Falck med æreskonsert for Jan Erik Kongshaug