Nyheter

Jaktes på for «magiske» kroppsdeler

FN advarer mot systematisk utryddelse av albinoer i Malawi. Mange er blitt drept for å bruke antatt magiske kroppsdeler i hekseri.

Malawi er bare ett av flere afrikanske land der mennesker med pigmentsykdommen albinisme risikerer trakassering og i verste fall drap. Grunn: Det finnes overtro om at kroppsdeler som hentes fra dem kan bidra til rikdom og suksess for andre.

Ifølge en to år gammel rapport fra Røde Kors, skal afrikanske heksedoktorer være villige til å betale nærmere 600.000 kroner for et komplett sett med albinokroppsdeler.

Mange angripes

Mørketallene er store, men ifølge FN er det rapportert over 600 angrep og andre overgrep mot mennesker med albinisme i 27 land de siste seks årene. En stor del av overgrepene skyldes troen på at knokler og andre kroppsdeler kan gi mottakeren magisk hell og lykke.

– Albinoene blir angrepet på grunn av en tro på at deres kroppsdeler kan bidra til økt rikdom, blomstrende forretningsliv og enklere tilgang på jobb. Selv når de er døde, får de ikke ligge i fred, fordi levningene blir stjålet fra gravstedene, sier FN-eksperten Ikponwosa Ero til NTB-AFP.

Hun advarer om at de anslagsvis 10.000 albinoene i Malawi står overfor «systematisk utryddelse» hvis de fortsetter å bli drept for sine kroppsdeler til bruk i hekseri.

20 drept siden 2014

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHCR) er minst 20 mennesker med albinisme drept i Malawi siden 2014. Mer enn 100 andre, deriblant barn, er bortført eller har fått krenket sine rettigheter grovt på andre måter.

I fjor utgav Amnesty International en rapport om forholdene for albinoer i Malawi. De rapporterte sannsynlige tilfeller der mennesker som var pågrepet i besittelse av menneskelige knokler etter å ha drept albinoer, slapp unna drapsetterforskning og dom på grunn av feilaktige antagelser om at det handlet om gravrøveri.

– Holdningene om albinisme endrer seg ikke, og mennesker med albinisme er fortsatt i fare for angrep. Noen ofre blir bortført og solgt av nære familiemedlemmer. Vold mot mennesker med albinisme, inklusive bortføringer og drap, så ut til å øke da Amnesty International samlet materiale til rapporten i 2016, heter det i Amnesty-rapporten Vi er ikke dyr som skal jaktes på og bli solgt.

I Tanzania klarte i fjor politi som utgav seg for å være heksedoktor, å avsløre en mann som anklages for å ha prøvd å selge sin seks år gamle niese, som er albino.

Betraktes som «pengemaskin»

Sebastian Herwig i UNHCR sier til Voice of America at det er utbredt frykt blant albinoer i Malawi, fordi de av mange betraktes som en «pengemaskin». Han etterlyser økt vilje til å gi asylstatus til albinoer.

Flere albinoer fra Malawi har nå fått opphold i Nord-Amerika. Blant annet er seks familier relokalisert til Canada, etter at det i fjor ble slått alarm i kjølvannet av at et to år gammelt barn med albinisme ble drept i Malawi. I USA har flere albinoer som har fått kuttet av seg kroppsdeler, fått helsehjelp og proteser.

Etter drap på albinoer i fjor, gikk Malawis president Peter Mutharika ut med beskjed om å stanse angrepene. Myndighetene startet en kampanje, inklusive politibeskyttelse ved skoler som har elever med albinisme.

FN: Svak praksis

FN-eksperten Ikponwosa Ero sier etter en befaring i Malawi at det finnes politisk vilje til å håndtere problemet, men praksis er for dårlig.

For to år siden beordret Malawis politisjef Lexen Kachama politifolk om å «skyte alle kriminelle som er voldelige når de blir tatt på fersk gjerning i å bortføre mennesker med albinisme». Han la til: «Vi kan ikke bare se på at våre venner med albinisme blir drept som dyr hver dag».

Den verdenskjente artisten Salif Keita, som er albino fra Mali, er av dem som tar hardt oppgjør med overtroen som rammer albinoer, og ber om økt beskyttelse for denne gruppen. Hans kommende album har arbeidstittelen Other White (andre hvite).

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter