Nyheter

Jakter vippevelgerne

Hillary Clinton er i ferd med å kapre unge og liberale velgere. Også i vippestatene, som New Hampshire, hvor Trump har stått sterkt.

Det var en selvsikker Hillary Clinton som entret podiet på det demokratiske rally-møtet i den lille byen Manchester, i vippestaten New Hampshire denne uken. Clinton snakket både om kvinners og homofiles rettigheter og om å gi et økonomisk løft for den nedre middelklassen. Blant hennes tilhengere ble klappsalvene avløst av et taktfast «Hillary, Hillary, Hillary».

LES OGSÅ: «Trumps svakeste punkt er hans forfengelighet og skjøre ego. Det kan bli farlig for USA», skriver Berit Aalborg

Fotoalbum

– Hillary har 30 år med fantastisk erfaring. Hun er opptatt av familier, barn og kvinners rettigheter. Hun er den mest kvalifiserte kandidaten vi har hatt på lang tid. Dessuten er det overmodent at vi får en kvinnelig president.

Det sier Pamela Malcuit, pasjonert tilhenger og som jobber frivillig for Clinton-kampanjen. Sammen med venninnen Diane Danault bruker de all sin fritid for å få Clinton valgt. Så dedikerte er de to kvinnene, at de har laget sitt eget album fylt med bilder av dem og Hillary Clinton. Den har de med seg på alle valgmøter.

Når Clinton har valgt å besøke nettopp denne viktige vippestaten mindre enn to uker før valget, er det fordi hun har stått svakt her. Donald Trump står langt sterkere her enn i de fleste nabostatene på østkysten av USA. Dessuten vant Bernie Sanders det demokratiske primærvalget i New Hampshire.

LES OGSÅ: Gro Harlem Brundtland: Slik blir det når kvinner styrer verden

Utsatte grupper

Trumps sterke stilling kan være grunnen til at Clinton denne uken opptrådte sammen med den populære og liberale senatoren Elisabeth Warren. Hun er kjent for sin kamp for gratis utdanning for ubemidlede studenter og kamp for rettigheter for kvinner og lavere middelklasse. Warren brukte mye av talen til å snakke om dem som strever hardt for å brødfø familiene sine i USA i dag. Og hun brukte mye av sin liberale kapital til å oppildne sine tilhengere til å stole på nettopp Clinton:

– Faren min var snekker. Likevel er jeg blitt senator i USA. Hillarys bestefar var gruvearbeider. Likevel er hun snart president i USA. Dette er det Amerika vi ønsker. Dette er det Amerika vi vil kjempe for.

Warren hadde også et tydelig feministisk budskap til alle kvinnene som hadde møtt opp. Hun viste til Donald Trumps uttalelse om at Hillary er en «nasty» kvinne fra den siste tv-debatten mellom kandidatene.

– Dette er en hilsen til deg, Donald: Nasty kvinner er smarte. Vi stemmer. Vi er lei sånne typer som deg, sa Warren. Også det utløste trampeklapp.

I tillegg til Massachusetts Elisabeth Warren, var også senator-kandiat i New Hampshire, Maggie Hassan, til stede. Sammen med to andre kvinnelige demokrater var det et kraftfullt kvinneteam på scenen.

LES OGSÅ: Mange tviler på Trump og Clintons tro

Unge for Clinton

Blant de mange ungdommene som var til stede for å heie på Clinton Alyssa Meyer (18), journalist for studentavisen på Boston University. Hun er enig i at valgkampsirkuset mellom Clinton og trump minner om er reality-show. Men at det også har en positiv side.

– Jeg tror det faktisk har vært lettere for unge å følge med og bli engasjert, nettopp fordi det er som et realityshow: Det er jo et format som alle i min generasjon har et forhold til, sier Meyer. Hun trekker spesielt fram diskusjonene om økonomi og utenriks som har vært lettere å forstå enn hun hadde forventet.

Alyssa Meyer forteller at studentavisen hennes gikk ut med åpen støtte til Clinton denne uka. Dette har de høstet kritikk for. Men hun er likevel glad for at de valgte denne linjen.

– Det er særlig viktig denne valgkampen fordi så mye står på spill, sier førstegangsvelgeren.

Meyers er ikke alene. En fersk undersøkelse viser at Clinton blir stadig mer populær blant de unge, hvite velgerne i USA. En fersk undersøkelse viser at 35 prosent av hvite velgere mellom 18 og 30 år foretrekker Clinton framfor Trump. Det tilsvarende tallet for Trump er 22 prosent. Det viser undersøkelse gjennomført av The Black Youth Project ved Universitetet i Chicago og NORC Center for Public Affairs Research.

Sluttspurt

Pam Hibbs og Donna Butler, som langt fra er de yngste, har kjørt fra Maine, en tur som tar tre timer en vei, for å høre på Hillary Clinton. De giftet seg for åtte år siden og takker henne for at det ble mulig.

– Vi har holdt sammen i 36 år. Vi har ventet og ventet på å få giftet oss.

Begge er overbevist om at Clinton vinner, men sier som alle politikerne på scenen denne dagen: Ikke ta noen ting for gitt. Det gjenstår to uker med beinhardt arbeid. De siste, usikre velgerne skal hankes inn med telefonsamtaler og husbesøk.

– Hver gang jeg tenker på at seieren er i boks, minner jeg meg selv på Brexit. Det må ikke skje her, sier Hibbs.

LES OGSÅ: «Dette må vi gjøre for å unngå en norsk Trump»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter