Nyheter

Jakter korrupt elite som raner Madagaskar

Korrupsjonsjeger Jean Louis Andriamifidy har flere sikkerhetsvakter, men sier de vil være til liten hjelp dersom mektige og korrupte folk virkelig vil rydde ham av veien.

Bilde 1 av 2

Den lutfattige øystaten Madagaskar utenfor sørøstkysten av Afrika har gått fra vondt til verre det siste tiåret. Etter et militærstøttet kupp i 2009 har alle piler pekt feil vei, toppet av dramatisk økte fattigdomsnivåer og faretruende matmangel.

Åtte av ti i en befolkning på rundt 25 millioner lever under fattigdomsgrensen.

– Etter krisen i 2009 fungerte ikke staten og maktapparatet. Alle institusjoner ble svekket, korrupsjonen økte og få eller ingen ble tatt eller straffeforfulgt, sier Jean Louis Andriamifidy, siden 2014 leder for Bianco, landets antikorrupsjonsenhet.

Juristen med bakgrunn som aktor i det gassiske rettsvesenet var sist uke i Norge, invitert av Vennskapsforeningen Norge Madagaskar.

LES MER: Misjonærer talte likestilling

Viktig presidentvalg

Andriamifidy er spent på utfallet av tirsdagens viktige presidentvalg.

– Ingen av kandidatene har lagt fram noe konkret program for hvordan de vil skape bedre styresett og bekjempe korrupsjon. Vi har en liste med tre konkrete punkter vi mener bør oppfylles, og vil gå hardt på de to kandidatene som går videre til finalerunden 19. desember for å avklare deres standpunkter, sier Andriamifidy.

Den gassiske korrupsjonsjegeren snakker mykt med et mildt vesen, men vil være hard i klypen med de mange fra eliten som har beriket seg på den fattige befolkningens bekostning.

LES MER: Norge som kolonimakt

Vil ta store fisker

– Korrupsjon finnes på alle nivåer, men vi er først og fremst ute etter de store fiskene blant toppolitikerne og den økonomiske eliten. Det er de som stjeler de store pengene fra fellesskapet, penger som blant annet skulle gått til bedre skoler og helsevesen for folk flest, sier han.

Dette skaper også ringvirkninger nedover, ved at foreldre ser seg tvunget til å betale underbetalte lærere av egen lomme som smøring for å få dem til å gjøre jobben. Tilsvarende sper politifolk på lønnen med å true folk med bøter hvis de ikke får stukket til seg penger.

Et eksempel på hverdagslig korrupsjon er at seks av ti kunder ved hovedstadens biltilsyn oppgir at de måtte betale ekstra for obligatorisk biometrisk oppdatering av sertifikater og vognkort.

LES MER: Gasser fikk medhold

Spesialdomstol mort korrupsjon

En spesialdomstol mot korrupsjon ble etablert i sommer. En av de første sakene blir mot Claudine Razaimamonjy, en varetektsfengslet finansiell operatør med tette bånd til presidenten og hans krets.

Hun har sikret seg en rekke mistenkelige offentlige kontrakter, blant annet for bygging av skoler. I flere tilfeller er penger utbetalt for kontrakter som ikke er gjennomført, og mistanken er at penger går via stråselskaper tilbake til politikere.

– Vi trenger en ytterligere styrking av antikorrupsjonsarbeidet, med skikkelige budsjetter til etterforskning og rettsbehandling. Vi må få slutt på straffefriheten for de som sitter i posisjoner i statsadministrasjonen og legger til rette for omfattende korrupsjon, sier Andriamifidy.

LES MER: Kappløp om Afrika

Farlig jobb

Å gå etter landets korrupte elite er en farlig jobb. Andriamifidy leder en enhet med rundt 170 ansatte, og har fire sikkerhetsvakter til disposisjon.

– Frykter du og dine ansatte for egen sikkerhet?

– Ja. Vi mottar mange trusler. Mesteparten blir sendt anonymt via tekstmeldinger. Jeg har ikke fått direkte drapstrusler, men klare hentydninger om at det kan få konsekvenser å rette korrupsjonsanklager mot mektige personer. Jeg har også fått meldinger av typen «vi vet hvor datteren din er».

Andriamifidy sier at selv om Bianco har sikkerhetsvakter, hjelper det lite dersom mektige folk virkelig går inn for å rydde ham eller kolleger av veien.

– Bruk prekestolen

Korrupsjonsjegeren er på sikt optimist for å få et bedre og mer transparent styrsett i landet. Som engasjert kristen håper han kirkene tar oppfordringen og bruker prekestolen til også å snakke om korrupsjonsproblemet som en alvorlig synd.

– Det skjer allerede i en del kirker, men det er ikke så enkelt, for mange i den politiske og økonomiske eliten vi etterforsker, er selv medlemmer av kirken, sier Jean Louis Andriamifidy.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter